Broj 188
Početna > Intervju > I dalje upoznajem sebe

Lepa Brena

I dalje upoznajem sebe

Folk diva Lepa Brena, na pragu svog pedesetog rođendana otkriva šta joj je zrelost donela, zbog čega se u životu najviše kaje i zašto svoje godine ne bi dala za neke mlađe

Sopstveni rođendani su poznatoj pevačici prestali da budu zanimljivi onog momenta kada je dobila decu, sada se raduje njihovim rođendanskim zabavama. Ipak, i ove godine će porodica Živojinović ostati dosledna porodičnoj tradiciji, te će dan Breninog rođendana, 20. oktobar, provesti u Americi, gde će imati vremena da se posvete jedni drugima. Pevačica još tvrdi da ju je zrelost učinila smirenijom i donela dozu bezbrižnosti - Ne bih dala ove godine za neke mlađe, pa čak ni za mlađi fizički izgled - tvrdi Brena.

Svi misle kako imate sve, postoji li nešto što želite da dobije na poklon?

Mene oduvek raduju sitnice. Iako se moji sinovi i muž uvek potrude da mi poklone nešto zanimljivo, meni više radosti pričinjava to što je poklon od njih, nego njegova materijalna vrednost.

 Mnogi kažu da ne vole svoje rođendane jer ih oni podsećaju da im je još jedna godina proletela, šta vi mislite?

Moj život je do te mere organizovan da nikada nisam imala utisak da nešto propuštam. Istina je da sam se odricala mnogo čega zbog posla, ali meni je moj posao pružio zadovoljstvo koje se ne meri ni sa čim. Verujte, ni kada sam radila dva koncerta dnevno, meni to nije padalo teško, jer sam osećala takvu ispunjenost i razmenu pozitivne energije sa svojom publikom. Moji rođendani su prestali da mi budu zanimljivi onog momenta kad sam dobila decu. Sada se radujem njihovim rođendanskim zabavama.

 Šta vam je zrelost donela kao ženi?

Smirenost i izvesnu dozu bezbrižnosti. Ne bih dala ove godine za neke mlađe, pa čak ni za mlađi fizički izgled. Moj život je bio pun događaja, putovanja, radosti i nekih mojih ličnih malih bitaka, dakle, nije bio dosadan. Kada gledam iz ove perspektive, mogu da kažem da je srećna okolnost što problemi nisu isti sa 20 i kada ste u zrelim godinama.

Da li godine i iskustvo pomažu da bolje upoznate sebe i unapredite svoje karakterne osobine?

Sebe upoznajete, čini mi se, čitavog života. I uvek ima nešto što će vas iznenaditi. Ne možete predvideti neke svoje reakcije, jer ne možete da predvidite buduće događaje. U tome je čar življenja. Mislim da se čovek usavršava dok je živ i da je mnogo važno da radi na sebi i kvalitetu svog života. Prosta matematika - ako ste spremni da ulažete u sebe, to će se odraziti i na vaše poimanje života i njegov kvalitet.

Koje osobine ste dobili sa godinama?

To bolje zna moja okolina. Nezahvalno je govoriti o sebi, ali mislim da sam posle rođenja svoje dece postala toplija, humanija, osetljivija. Mada mislim da se to događa svim majkama.

Sjajno izgledate, imate li tajni recept za lepotu?

Osmeh, optimizam, pa onda sve ostalo. Trudim se da u svemu nađem vedru stranu. Mislim da se stil života najbolje očitava na licu, da se vidi kako živite, kako se hranite, pa na kraju i koliko ste zadovoljni. Ne pomažu ni skupe kreme, ni skupe krpice, ako vi iznutra isijavate neraspoloženje. Meni optimizma nikada nije manjkalo, tako da se to vidi i na mom licu.

Koliko vremena i novca ulažete u negu lepote?

S vremenom sam naučila da je ono što je dobro uglavnom skupo, ali nema kreme koja će podići ono što visi, bez obzira na to koliko košta. Bajke počinju sa „Nekada davno..." a bajke su danas u potrošačkom društvu vešto smišljene krilatice da za sve ima rešenja. I kako da vam trepavice rastu brže, i kako da vam lice bude zategnutije... sve je postalo marketing, a u moru preparata, odlučujem se za one proverene, u čiju sam se efikasnost uverila. Nisam opterećena negom i ne provodim svaki slobodan trenutak u kozmetičkim salonima. Negujem se kao i svaka druga žena. Ništa preterano.

Kako održavate liniju?

Redovno plivam, ponekad odem u teretanu, aerobik i povremeno na jogu. Ništa preterano, opet. Ne volim stil lepote u kom vladaju mišićave izobličene žene, više volim da je sve na meni zategnuto i da se lepo osećam.

Da li ste nekada poželeli da nešto na sebi promenite?

Jednom prilikom boju kose. Bila sam kratko crvenokosa, a onda sam se vratila plavoj.

Čini se da i kada imate privatnih problema, vi ste uvek nasmejani, odakle crpite pozitivnu energiju?

Kod mene šok stanja traju svega nekoliko sekundi. Moja porodica i moja publika su izvor moje energije. Imam privilegiju da me publika prati sve ove godine.

Koliko pored napornog poslovnog tempa imate vremena za privatni život?

Poslovni uspesi ne znače mnogo ukoliko zakažete na porodičnom planu. Sve je stvar dobre organizacije i velike volje da u nečemu uspete.

Pamtite li najteže i najlepše trenutke u svom životu?

Naravno. Moj život su obeležile mahom lepe stvari. Imala sam spektakularne koncerte širom Balkana, snimala filmove, prošpartala svet uzduž i popreko. Kada svojoj deci danas pričam o toj fami koja me pratila tokom karijere - ne veruju mi. Delić atmosfere imali su prilike da vide na koncertu u Zagrebu, kada su mi se spontano pridružili na sceni. Ostali su fascinirani s kojom me emocijom publika prepoznala i uverili se da ih nisam prevarila kada sam rekla da su na moje koncerte dolazile desetine hiljada ljudi.

Da možete, da li biste neki postupak u svom životu promenili, postoji li nešto zbog čega se kajete?

Kajem se jedino što sebe nikada nisam štedela, što sam veliki radoholičar i što sam u jednom trenutku zdravstveno stanje doterala do ivice koja je mogla skupo da me košta. Od tog trenutka više brinem o sebi, jer sam jedino zdrava dobra i sebi i drugima.

Mislite li za sebe da ste hrabra žena?

Mislim da sam hrabra i da žena danas mora da ima tu neustrašivu crtu ako misli da se uhvati u koštac sa svetom u kom vladaju muškarci.

Pored koga se osećate kao najlepša žena na svetu?

Pored Bobe, naravno!

Preko čega u životu teško prelazite, šta ne opraštate?

Ne praštam laž i neiskrenost.

Kako vam iz ove perspektive izgledaju vaši počeci, koliko je bio trnovit put do zvezda?

U moje vreme nije bilo ovoliko elektronskih i štampanih medija, a prostor je dobijao samo onaj ko bi o svom radu imao šta da kaže. Danas je došlo do zamene teza, pa se trudim da me u medijima nema ukoliko ne postoji realan povod za to.

Koliko često otputujete u rodni grad, šta vam iz njega najviše nedostaje?

U Brčkom sam provela detinjstvo i rano devojaštvo i svakako da mi nedostaje ta vrsta bezbrižnosti i opuštenosti kada o vama brinu roditelji.

Upravo ste predstavili i novu generaciju Zvezda Granda, šta ih savetujete?

Najbitnije je da ih slava ne ponese, da budu svesni da je ovo posao koji zahteva mnoga odricanja i da mu od početka pristupe profesionalno. Da je talenat 30 procenata, a sve ostalo rad.

Kažu da je čovek ono u šta veruje, u šta vi verujete?

Verujem da se dobro dobrim vraća. Verujem u mala lična čuda. Verujem da čovek mora da ima želje, jer se jedino dok ima želja, oseća živim. I naravno, verujem u ljubav i optimizam. Mislim da to pokreće svet.

 Kafenisanje

  Kakvu kafu pijete?

Uglavnom pijem čaj ili, eventualno, espreso.

S kim pijete prvu jutarnju kafu?

Zavisi ko je u tom trenutku budan od ukućana.

Umete li da uživate u ritualu ispijanja kafe?

Kako ne bih umela! U krajevima odakle dolazim to je kult.