Broj 187
Početna > Putovanja > U slavu božanskog pića

BERBE GROŽĐA

U slavu božanskog pića

Stigla je još jedna jesen, berbe grožđa su u punom jeku, što posebno raduje ljubitelje božanskog pića koji i ove godine mogu da uživaju u bogatim ukusima i mirisima vina

Usnule Sremske Karlovce, nadaleko poznate u prošlosti po 1.500 hektara čuvenih vinograda, podigne na noge svetkovina posvećena grožđu i vinu, poznata kao Grožđenbal, koji se ove godine održava od 1. do 3. oktobra.

Najbolji karlovački vinari izložiće svoje proizvode u centru stare varoši, tako da će svi namernici biti u prilici da degustiraju čuveni karlovački bermet i druga pića. U petak 8. oktobra najavljen je koncert Vlade Georgieva, narednog dana su Tanja Banjanin, Haris Džinović i Riblja čorba i u nedelju, poslednjeg dana vinske fešte, Bjelo dugme i Galija.

Oplenačka berba, koju Šumadinci jednostavno zovu vašar u Topoli, održava se od 8. do 10. oktobra, u slavu grožđa, vina, vinograda i vinara. Tokom trodnevnog slavlja na ulice varošice od Karađorđeve kasarne do Oplenca sjate se ljubitelji dobre hrane, pića i muzike. Istovremeno sa ovom svetkovinom traje i Sabor narodnog stvaralaštva Srbije, a sve u čast vina i grožđa.

Svečano otvaranje Oplenačke berbe najavljeno je u 12 časova zatim sledi defile učesnika, sajam vina, suvenira i domaće radinosti. Najmlađima su namenjene predstave i dečji maskenbal u Vinskoj ulici.