Broj 187
Početna > Lepi i zdravi > Nismo učili tu lekciju

Pomozite detetu da utvrdi gradivo

Nismo učili tu lekciju

Prema rečima psihologa, proces zaboravljanja kod đaka počinje istog trenutka kada se časovi završe i kada se prestane sa učenjem

Prošlo je svega mesec dana, a vaša ćerkica se savršeno uklopila u novo okruženje i svoje školske obaveze u prvom razredu završava na vreme.

Iako je za nju sve što đačko doba nosi sa sobom potpuno novo iskustvo, ona s lakoćom savladava prilično zahtevno gradivo. Ipak, stičete utisak da vaša mala princeza brzo zaboravlja ono što je prethodnih časova naučila.

Muči vas dilema na koji način da pomognete svojoj ljubimici da važne lekcije koje nauči u školi još bolje upamti. Prema rečima psihologa, proces zaboravljanja kod đaka počinje istog trenutka kada se prestane sa učenjem. Na memoriju se, ipak, može uticati tako da se gubitak važnih podataka i informacija svede na minimum.
   
Čitati novo gradivo naglas

Stručnjaci tvrde da učenici najviše zaboravljaju u prvim satima po završetku časova. Zato se roditeljima savetuje da pomognu detetu tako što će zajedno pročitati novo gradivo istog dana kada je učitelj predavao. Kada mališan dođe iz škole, treba da pronađe vreme i da bar jednom čitanjem naglas ponovi novu lekciju. Na taj način će uspeti da u memoriji sačuva dobar deo novog gradiva i sebi uštedi vreme koje mu je potrebno da istu lekciju nauči u celosti.
   
Ponoviti lekciju pre spavanja

Stručnjaci preporučuju da se teži delovi lekcije još jednom pročitaju pre odlaska u krevet. Tako će mozak bolje sačuvati ono što je mališan naučio preko dana. Tokom sna mozak ne prima nove informacije koje bi mogle da miniraju one iz prethodnog dana. U cilju još boljeg pamćenja podataka, savetuje se odmah posle buđenja, rano ujutro ponoviti iste problematične delove lekcije, koje je dete iščitalo pre spavanja.

Skice i šeme od pomoći

Još jedan dobar način da se utvrdi naučeno gradivo jeste da se pripreme skice i šeme koje će sadržati glavne delove lekcije. Napravite na listu papira šemu gde ćete izdvojiti važne podnaslove, činjenice, datume, imena vladara, vojskovođa, država, teritorija...Šemu zalepite na neko vidljivo mesto u dečjoj sobi, jer će tako mališan u svakom trenutku moći da baci pogled u prolazu i podseti se onog što je učio u školi.