Broj 187
Početna > Lepi i zdravi > Bobicom protiv raka

Asai beri - superantioksidant

Bobicom protiv raka

Maligni tumor je jedno od najozloglašenijih oboljenja današnjice na čijem uspešnom lečenju radi ceo medicinski svet. Do sada nije poznata formula za sprečavanje nastanka ove bolesti koja je prisutna kod svih uzrasta i predstavlja nekontrolisano širenje ćelija koje može biti uzrokovano mnogim faktorima.

Slobodni radikali takođe su jedan od značajnih činilaca koji dovode do malignih oboljenja.

Merenje sposobnosti apsorpcije slobodnih radikala u organizmu definisano je ORAC jedinicom i odnosi se na kapacitet bilo kog jedinjenja da apsorbuje slobodne radikale. Lekari kažu da je ljudima potrebno od 3000 do 5000 ORAC jedinica dnevno da bi značajnije uticali na smanjenje broja slobodnih radikala.
   
Uništava ćelije leukemije

Prosečan Amerikanac uzima oko 1200, a u odnosu na dosad najzdravije voće malinu, kupinu, borovnicu, brusnicu, šljivu i jabuku koji imaju od 94 do 43 ORAC jedinica, asai beri ima neverovatnih 610! Osim toga, istraživači Instituta Florida utvrdili su na osnovu laboratorijskog eksperimenta da je ekstrakt asai berija uništio 35 odsto do 85 odsto ćelija leukemije.

Ovi rezultati i zvanično su objavljeni u Journal of Agricultural and Food Chemistry. Na osnovu mnogobrojnih istraživanja na temu malignih oboljenja i leukemije i dejstvu ovog voća, naučnici su zaključili da postoje realni dokazi da je asai beri potencijalno moćan izvor za prevenciju pomenutih bolesti.
   
Preventiva raka

Budući da ima 300 odsto više antioksidanata nego u većini drugog voća, može se efikasno koristiti za čišćenje tela od slobodnih radikala. Istraživači u celom svetu još su u početnoj fazi istraživanja na koji način i kako sve asai može da pomogne u prevenciji ali i lečenju određenih vrsta malignih oboljenja, ali jedno niko od njih ne osporava - njegovu magičnu moć redukovanja slobodnih radikala i vrlo argumentovane dokaze o tome da postoji mogućnost da u amazonskim kišnim šumama raste tamnoljubičasta bobica koja je ključ rešenja u pronalasku leka za maligne tumore.

Opravdano popularan

Doktor Majk Kiriljano, profesor na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Pensilvaniji,
kaže da asai voće opravdava svoju popularnost u svetu.
- Činjenica da asai beri ima izvanredna antioksidantska svojstva opravdava njegovu popularnost u svetu. Različite vrste hemikalija koje unosimo u organizam izazivaju oštećenja DNK ćelija. To, opet, izaziva prerano starenje, maligna oboljenja, bolesti srca i drugo. Asai svojim sastavom, do sada neviđenim u drugim tvorevinama prirode, ima ozbiljnu preventivnu ulogu.

Maja Zelenović