Broj 186
Početna > Zanimljivosti > Parenje ptica

Savet veterinara

Parenje ptica

Ptice koje nameravate da parite moraju da budu starije od osam meseci, jer su tada polno zrele, završile su sa rastom i znaće pravilno da sede na jajima

Ptice koje se pare mogu da budu u srodstvu, ali ne bliskom da ne bi došlo do degeneracije. Moguće je i ukrštati ih sa pticama druge rase. Zatim je potrebno pripremiti kavez i gnezda i obezbediti odgovarajuću temperaturu. Pticama najviše prija temperatura od oko 20 stepeni Celzijusa. Pre parenja neko vreme, npr. kanarincima, treba pojačati ishranu. Kada mužjak počne da peva, a ženka da priprema gnezdo, to je znak da je vreme za početak parenja. Ženka snese između tri i pet jaja nekoliko dana posle parenja. Leži na njima trinaest dana pre nego što se ptići izlegu. Ženki treba pojačati ishranu voćem i povrćem. Mladi počinju da se hrane sami 25 dana po rođenju, kada ih treba odvojiti od majke i još mesec-dva davati im istu mešavinu hrane.

Neuspeh kod parenja
Razloga za neuspelo parenje može biti više: neadekvatna i neujednačena temperatura, deficitarna ishrana, bolest mužjaka ili ženke, njihova starost ili nezrelost, ukoliko su ptice upravo u periodu mitarenja (promene perja). Ukoliko jaja nisu oplođena ili ih ženka nije snela, potrebno je pomeriti gnezdo otprilike dvadesetak dana od parenja. Napravite pauzu desetak dana, a zatim pokušajte ponovo. Ukoliko ste zadovoljili sve uslove, rezultati ne bi smeli da izostanu.