Broj 186
Početna > Intervju > Ostvarite svoje ideje uz našu stručnu pomoć

Ostvarite svoje ideje uz našu stručnu pomoć

Poštovana Ivana,

Zamolila bih Vas da mi u okviru vaše rubrike u Stilu date rešenje. Živim sa sinom u jednosobnom stanu koji nema spavaću sobu. Šta biste Vi predložili, kako i šta da pregradimo da dobijemo jednu malu spavaću sobu?

Srdačno, Mirjana iz Beograda

Draga Mirjana,
Rešenje vašeg problema je jednostavno i što je najbitnije ne iziskuje previše novca. Sve što vam je potrebno jesu dva gipsana zida i dvoje vrata. Postavite pregradne zidove kao na priloženoj osnovi, vodeći računa da širina prostora između ugradnog plakara i novog zida, paralelnog sa balkonskim vratima, ne bude manja od 90 cm. Ta širina je vrlo bitna ako se odlučite da dnevni boravak i trpezariju odvojite vratima od hodnika. Bez obzira na kvadraturu i raspored prostorija u svakom stanu je uslovljen pozicijom svetlosnih otvora... (Ova rečenica nije jasna!!!!). Prilikom uređenja enterijera moramo voditi računa o tome da svaka prostorija dobija dovoljnu količinu dnevne svetlosti. S obzirom na to da će se na terasu izlaziti iz spavaće sobe, predlažem da nova vrata koja ćete ugradili budu od neprozirnog stakla kako biste obezbedili veću količinu dnevne svetlosti u hodniku. Ako smatrate da usled ovakve intervencije dnevni boravak i trpezarijski prostor nisu dovoljno osvetljeni, nadoknadite nedostatak svetla postavljanjem jednog centralnog svetla, kao što je luster ili nekoliko zidnih lampi iznad garniture za sedenje.

Predlog
Ukoliko postoji mogućnost da predbaštu sa žardinjerama koristite kao terasu, moj predlog je da zamenite jednokrilni prozor u dnevnom boravku staklenim balkonskim vratima. Ovim postupkom dnevni boravak će imati više svetlosti, a vi ćete dobiti još jedan izlaz na terasu.