Broj 186
Početna > Zanimljivosti > Obucite kuću

Izolacija

Obucite kuću

Da ne biste hladne dane dočekali sa strepnjom od povećanih troškova grejanja, poboljšajte izolaciju svog doma

Izoliranje zidova pomoći će vam da zagrejete kuću, a manje korišćenje energije smanjuje emisiju CO2, jednog od glavnih uzročnika klimatskih promena. Pomoći će vam, takođe, da zaustavite bacanje novca na račune, jer činjenica je da izolacijom kuće možete uštedeti do 40 odsto troškova za grejanje. Pored toga, dobijate priliku da osvežite izgled kuće novom fasadom, povećate joj životni vek i zvučnu izolovanost, što u današnje vreme urbanog života uopšte nije zanemarljivo.

Slojevi
Spoljna izolacija kuće uključuje postavljanje izolirajućih materijala, kao što su mineralna vuna ili tabli stiropora ili stirdora na spoljne zidove kuće. Izolacija se onda malteriše specijalnim slojem koji štiti od vremenskih uslova. Čelična ili plastična mreža ugrađuje se u ovaj sloj maltera da pruži jačinu i otpornost na mehanička oštećenja. Pri izboru majstora koji će vam raditi izolaciju i fasadu, pored cene, profesionalnosti i pedantnosti, treba voditi računa i o tome da li poznaje i primenjuje najnovije tehnologije i dostignuća u izvođenju ovog posla.

Fasada
Izolacija kuće završava se fasadom, koja mora da bude izdržljiva, u okvirima vaših finansijskih mogućnosti i da zadovolji estetske potrebe. Ukrašavanje fasade je završni posao pri izgradnji doma, ujedno je i najupadljiviji detalj svake kuće. Koliko je lepo i kreativno dekorisana fasada toliko je privlačna ulica, pa i grad. Prilikom osmišljavanja načina obrade fasade treba uzeti u obzir sve mogućnosti. Osim klasične fasadne opeke i kamena, pred vama je i najčešće primenjivano farbanje, nešto neobičnije je oblaganje fasade drvetom i keramičkim pločicama, ali i potpuno nova tehnika, prekrivanje kuće travom.

Suzana Obradović