Broj 186
Početna > Lepi i zdravi > Jesenje čišćenje organizma

LEKOVI IZ PRIRODE

Jesenje čišćenje organizma

Matičnjak, žalfija i kopriva samo su neke od korisnih biljaka za detoksikaciju koje nam vraćaju psihofizičku ravnotežu

Pospanost, umor ili manjak energije i koncentracije, simptomi su koji nam nagoveštavaju da je krajnje vreme za „veliko spremanje” našeg organizma.

- S vremenom naš organizam postaje opterećen ne samo varenjem teške i nezdrave hrane već i eliminisanjem toksičnih materija koje ulaze u naše telo iz okruženja. Ukoliko se doda još i stres, brz ritam života i manjak fizičke aktivnosti, sve to dovodi do poremećaja rada našeg organizma. U početku, javljaju se manje tegobe, kao što su umor i pospanost, a kasnije i veći problemi, poput depresije, preranog starenja i brojnih organskih oboljenja. Detoksikacija (čišćenje organizma) u tom slučaju pomaže našem telu da vratimo prirodnu ravnotežu - tvrdi Milovan Milošević, direktor Centra za prirodne alternative Dub u Bajinoj Bašti i autor knjige Servis-čišćenje organizma.

Od davnina je poznato da je gladovanje najbolji lek za čišćenje organizma jer ima izuzetno pozitivan uticaj na opšte stanje našeg zdravlja. Zato se u religiji post primenjuje kao osnovni vid duhovnog i fizičkog pročišćavanja.

- Za ljude koji ne mogu da se odluče za gladovanje postoji paket hrane za čišćenje organizma koji se sastoji od brojnih vrsta biljaka, žitarica, mahunarki, sušenog povrća koji se primenjuje zavisno do vrste oboljenja od 10 dana do 8 meseci - kaže Milovan Milošević.

Mešavina meda i matičnjaka
Matičnjak je vrlo važna biljka jer predstavlja izvanredno sredstvo za sva srčana oboljenja, oživljava i jača srce, a uz to čisti i krv.

Za pročišćenje krvi preporučuje se mešavina matičnjaka i meda.
Priprema se tako što se list matičnjaka osuši i samelje, proseje i pomeša s medom. Uzima se kašičica pola sata pre obroka, tri puta dnevno.

Lekovita žalfija

Žalfija se upotrebljava za čišćenje krvi, jetre, za bolesti bubrega i protiv noćnog znojenja i samim tim predstavlja prirodni lek za mnoge bolesti. Ima i protivupalno dejstvo, tako da se preporučuje protiv zapaljenja ždrela, unutrašnjih organa, bešike i vaginalnih upala. Odličan je antibiotik širokog spektra i daje dobre rezultate kada se upotrebljava za lečenje reumatizma. Poznato je da čaj od žalfije ima pozitivno dejstvo za održavanje higijene i zdravlja usta i zuba.

Priprema: U prazan sud za čaj stavite punu supenu kašiku žalfije, pa prelijte sa pola litra ključale vode. Poklopite i ostavite da odstoji najmanje deset minuta. U toku dana se ohlađenom tečnošću više puta ispira grlo, dok ne nastupi poboljšanje.

Koprivom protiv toksina

Kopriva se koristi za čišćenje krvi i pojačavanje lučenja tečnosti iz organizma, pa je našla primenu kod svih oboljenja izazvanih akumuliranjem toksina u organizmu (ekcemi, glavobolje, reumatizam, giht, artritisi). Zahvaljujući tome što pročišćava krv i vraća snagu, koristi se u jesen u kuri od mesec dana radi detoksikacije organizma i pripreme za zimu.

Kupinovo vino vraća energiju

Za čišćenje organizma Milovan Milošević preporučuje i kupinovo vino od organski uzgajanih kupina. Kupinovo vino sadrži magnezijum, kalijum, kalcijum, selen i mangan, koji deluju kao antioksidanti. Najnovija istraživanja pokazuju da konzumiranje kupinovog vina u malim količinama smanjuje tzv. loš holesterol u krvi. Povoljno deluje na poboljšanje opšteg stanja organizma, sprečava brojne tegobe i povećava nizak krvni pritisak. Posebno se preporučuje kod anemije, iscrpljenosti, slabe uhranjenosti, za regulaciju probave i poboljšanje cirkulacije. Pije se 0,2 decilitra na prazan želudac, kada krv najbolje apsorbuje gvožđe.

Žaklina Milenković