Broj 185
Početna > Trpeza > Jesenji mulativitamin

Šljiva

Jesenji mulativitamin

Ukusne šljive su prirodan lek za mnoge bolesti, podmlađuju i regenerišu organizam i sprečavaju pojavu bora
Šljiva

Nije važno suve, sveže, u kompotu ili pekmezu, šljive su dobre za organizam jer sadrže idealnu kombinaciju vitamina.

Bogate su i kalijumom, mineralom koji je neophodan za održavanje acido-bazne ravnoteže i čiji nedostatak u organizmu dovodi do umora. Obiluju i pektinom koji podstiče varenje, sakuplja otrovne materije iz organizma i izbacuje ih putem stolice. Pomažu u borbi protiv visokog holesterola i oboljenja bubrega, bolesti jetre i reume. Šljive su posebno korisne za živce i mentalnu sposobnost, jačaju organizam, a nezasićene masne kiseline u šljivama štite ćelijsku membranu.

Pilula za mršavljenje
Sveži plodovi su odlični za prevenciju malignih tumora, a osim toga, podmlađuju i regenerišu organizam i sprečavaju pojavu bora. Šljiva je, takođe, efikasna „pilula" za mršavljenje, jer povezuje masti iz hrane koje se unose u organizam i izbacuju ih preko creva. Suve šljive imaju mnogo više minerala, vitamina i fitohemikalija od svežih, a posebno su bogate antioksidantima.
Zbog svog sastava, korisne su u borbi protiv tumora, a ako se redovno uzimaju, smanjuju mogućnost za nastanak srčanog udara. Suve šljive su najjednostavniji i najefikasniji lek protiv opstipacije.

Popravljaju apetit
Šljive popravljaju apetit, pomažu u borbi protiv visokog holesterola i kod oboljenja bubrega, bolesti jetre i pojave reume. Suve šljive su najpoznatiji laksativ. Nije tačno poznato koji je sastojak odgovoran za to. U svakom slučaju, sadrže sorbitol, prirodni šećer koji kod mnogih ljudi ima laksativni efekat.

Protiv zatvora
Uveče natopiti šaku opranih suvih šljiva. Ujutro pojedite šljive i popijte sok. Delotvorna je i kombinacija šljiva sa suvim smokvama. Pre spavanja, takođe, možete da pojedete 15-20 suvih šljiva ili dve kašike marmelade i da popijete čaj od kamilice.

Protiv aritmije
Izmešajte pola čaše soka od šljive, pola čaše soka od banane, 0,25 decilitra soka od limuna. Popijte čašu soka, tri puta na dan, pre jela, tokom tri-četiri nedelje.

Lečenje jetre

Rasecite nekoliko manjih slatkih šljiva, izvadite koštice pa ih potopite u hladnu vodu da prenoće. Ujutro odlijte vodu, dospite novu i kuvajte dva do tri sata. Svakih sat vremena odlijte staru i dolijte novu vodu. Pojedite 18-20 komada vrelih ili podgrejanih šljiva pre jela.
 
Ž. M.