Broj 184
Početna > Zanimljivosti > Svom snagom do vrha

Slobodno penjanje

Svom snagom do vrha

Iako je penjanje prirodnim stenama najlepše u proleće i leto, poslednjih godina sve više je veštačkih stena koje pružaju mogućnost treninga tokom cele godine

Ljubitelji planinarenja, alpinisti i svi oni avanturističkog duha vrlo dobro znaju šta znači uzburkati adrenalin nekim novim izazovom, pogotovo onda kada su u pitanju usponi koje treba savladati i osvojiti. Iako je penjanje prirodnim stenama najlepše u proleće i leto, poslednjih godina sve više je veštačkih stena koje pružaju mogućnost treninga tokom cele godine. Bez obzira na to da li ste profesionalac, rekreativac ili ste možda malo zanemarili svoju fizičku kondiciju, vredi pokušati! Oni koji su bar jednom probali da stignu do vrha tvrde da u penjanju nema rivalstva i protivničke netrpeljivosti, jer se sve vreme borite sami sa sobom i stenom.
 
Zateže telo, topi salce

Penjući se svakodnevno i pomerajući sopstvene granice, sportski penjači ujedinili su maksimalan adrenalinski doživljaj, izuzetnu psihološku stabilnost, kao i potpuno učešće svih mišića. Zbog specifičnog položaja tela pri penjanju (glava i leđa su dosta savijeni unazad), kičmeni stub se ispravlja, a to se s vremenom pozitivno odražava na držanje tela. Stručnjaci za fizičku kulturu ističu da slobodno penjanje, pored trčanja uz stepenice, spada u sportove koji za veoma kratak period sagorevaju veliki broj kalorija i masnih naslaga. S obzirom na to da je izuzetno naporan i težak sport, slobodnim penjanjem mogu da se bave snažni momci i vešte devojke. Tokom penjanja angažuju se apsolutno sve grupe mišića, pa je zagrevanje i istezanje pre treninga više nego potrebno.
 
Ne gledaj me dok se penjem

Free-climbing (slobodno penjanje) osmislili su alpinisti kojima je specijalnost bila savlađivanje uspona na suvim stenama tehnikom slobodnog penjanja. S razvojem ovog sporta organizovana su takmičenja u različitim kategorijama (brzinska i težinska). Najčešće se penjači takmiče na veštačkim stenama, a turnir prate sudije i publika. Dok se brzinska takmičenja odnose na lakše smerove penjanja, gde je pobednik onaj koji se ispenje za što kraće vreme, u težinskim se ne meri vreme, već maksimalna visina koju penjač dosegne. Interesantno je da takmičar ne sme da gleda penjače koji se penju pre njega. Pre počeka takmičenja svi mogu da pogledaju stenu, a zatim se povlače u izolaciju i izlaze jedan po jedan (osim u slučajevima kada ih se više penje istovremeno). Smerovi penjanja su uvek potpuno drugačiji.

 
Neophodna oprema
Oprema za slobodno penjanje nema mnogo elemenata, ali mora da bude visokokvalitetna. U nju spadaju penjački pojas, specijalne patike - penjačice, dinamička užad, karabineri, šlinge, osmice... Iako je kod nas ovaj sport još uvek u povoju, možete se oprobati u slobodnom penjanju na veštačkoj steni na Adi Ciganliji.

S obzirom na to da je izuzetno naporan i težak sport, slobodnim penjanjem mogu da se bave snažni momci i vešte devojke