Broj 184
Početna > Intervju > DNEVNIK DŽINSA

NAJBOLJI TEKSAS KOMADI

DNEVNIK DŽINSA

Od odela za radničku klasu u 19. veku ovaj materijal postao je imperativ današnjice. Jakne, farmerke, suknje od džinsa svi danas nose i obožavaju

Kežual izgled farmerica nije više namenjen samo za uličnu modu, sindrom „opuštenog petka” na poslu nam je ušao u pore. Danas čak nije nezamislivo videti svetske zvezde na crvenom tepihu u farmerkama ili u fazoniranoj džins haljinici. A nekad su učenici s prekorom vraćani kući da se presvuku ako dođu u farmerkama. Nažalost, bile su neprikladne za to vreme.

Šta je to u ovom materijalu kad je toliko postao popularan? Da li zbog kauboja sa Divljeg zapada, zbog seksi Kejt Mos u reklami za Kevina Klajna, ili zbog činjenice da su prvi put proizvedene specijalno za mornare iz Đenove? Ili su jednostavno tih '50-ih godina u Americi marketinški magovi pokazali na delu kako se plasira nov proizvod.

Šta god bilo u pitanju, danas teksas možemo videti na modnim revijama od Milana, Njujorka pa do svačijeg ormana. Džins vlada!

    ZANIMLJIVOSTI O FARMERKAMA
- Levi Štraus, trgovac iz San Franciska, prodavao je teksas pantalone rudarima i farmerima. Po njima su u srpskom jeziku dobile ime farmerke.
- U celom svetu, od Španije do Kine, naziv ima veze sa kaubojima i američkom zapadnom kulturom, uglavnom su prevedene kao kaubojske pantalone.
-     Kod nas su '60-ih godina bile prestiž. Imali su ih samo oni koji imaju neke rođake u inostranstvu.
- U Severnoj Koreji džins je ilegalan.
- Proizvodnja kopija poznatih svetskih brendova kod nas je započeta u Novom Pazaru. Danas su najveći proizvođači farmerki u Evropi.
-     Istraživanja su pokazala da svaka žena na planeti ima prosečno bar sedam pari farmerica.


TEKSAS JAKNICA -  SLATKA ROMANTIKA

S romantičnom prljavoroze haljinicom idealno se uklapa kratka teksas jaknica. Uz visoke potpetice izgledaćete nežno u svakoj prilici.

POCEPANE FARMERKE - URBANA ELEGANCIJA
  Svečana satenska košulja sa mašnom i farmerke izgledaju veoma šik. Veliki prsten je hit detalj ove sezone.

PANTALONE OD TANKOG TEKSASA- RETRO JE IN
  Ovo je trenutno najmoderniji model pantalona, idealan za svaku priliku. Kombinacija sa cipelama na pertlanje i disko tašnicom napraviće od vas retro kraljicu.

OVEROL- EKSTRAVAGANTNO
  Iskoristite prelazno vreme i na jednodelni teksas kombinezon obujte čizme. Ove jeseni glavni pogodak biće oker kožne čizme preko kolena. Na ovakvoj kombinaciji će ti svi pozavideti.