Broj 183
Početna > Lepi i zdravi > Sklad duha i tela

Fitnes

Sklad duha i tela

Poznato je da joga ima pozitivno dejstvo na telesno zdravlje jer polaznici uče fizičke vežbe, tehnike disanja i koncentraciju

Joga je disciplina koja podstiče vitalnost tela, oplemenjuje osećajni i duhovni život. Ne predstavlja samo fizičke vežbe, iako ne bi trebalo isključiti njihov delotvorni učinak na poboljšanje zdravlja i vitalnosti, već predlaže način, odnosno „filozofiju sadržajnog življenja” – skup duhovnih, moralnih, praktičnih smernica za uravnotežen, sadržajan i svestran život.

Poznato je da joga ima pozitivno dejstvo na telesno zdravlje jer polaznici uče fizičke vežbe, tehnike disanja i koncentraciju. Pomaže i u prevazilaženju stresa i harmonizaciji telesnih, umnih i emocionalnih potencijala.
   
Protiv nesanice i depresije

- U hata jogi su dominantne vežbe disanja, istezanja i relaksacije koje pomažu boljem funkcionisanju zglobova i mišića. Poboljšava rad štitaste žlezde i podstiče vitalnost organizma, a dobri rezultati postižu se i u lečenju kičmenog stuba, nesanice i depresije. Uz pomoć joge metabolizam se dovodi u ravnotežu i na taj način, uz dugotrajno vežbanje, reguliše se i telesna težina. U jogi je potrebna istrajnost da bi se došlo do rezultata i oni traju - kaže Bosiljka Janjušević, sertifikovana instruktorka Joga centra Srbije.  

Joga i mentalno zdravlje

Za jogu nema starosnih ograničenja, vežbaju deca, stariji od 80 godina, a najčešće u razdoblju od 22 do 45 godina.

Primenjuju je vrhunski sportisti i muzičari radi poboljšanja koncentracije i postizanja boljih rezultata.
Koristi se i u psihoterapiji jer opuštanjem pojedinih delova tela pomaže otklanjanju emotivnih blokada.

- Joga pomaže u prihvatanju svog tela i formiranju bolje slike o sebi. Nedavno je sprovedeno istraživanje u kome su učestvovale žene koje su vežbale aerobik, jogu i one koje nisu trenirale. Žene koje su vežbale jogu imale su neuporedivo bolju sliku o sebi. Za razliku od gimnastike i fitnesa gde je potrebna savršena telesna građa, u jogi se izvode lagani pokreti, bez velikog fizičkog naprezanja uz prihvatanje našeg tela onakvim kakvo jeste - kaže Bosiljka Janjušević.


Joga za sve

Prvi međunarodni festival joge održaće se na Adi i Ušću 25. i 26. septembra, gde će instruktori joge predstaviti sve prednosti ove drevne metode. Beograđani će imati prilike da vide kako se pasivan odmor u prirodi može zameniti aktivnim programom rekreativnih fizičkih joga vežbi koje blagotvorno deluju na telo i psihu.