Broj 183
Početna > Zanimljivosti > Jednostavno i praktično

Police kao ukras

Jednostavno i praktično

Funkcija polica u prostoru je višestruka, primenu nalaze u svim stambenim prostorijama: kuhinjama, trpezarijama, dnevnim boravcima, dečjim i spavaćim sobama, kupatilima...

Iako se zatvoreni elementi s policama ponekad čine praktičnijim zbog održavanja i mogućnosti zaklanjanja neželjenih predmeta od direktnog pogleda, otvorene police naglašavaju i oslobađaju velike zatvorene prostore, daju im dinamiku i postaju postolja umetničkih dela, porodičnih fotografija i drugih predmeta.

Svoju primenu nalaze u svim stambenim prostorijama: kuhinjama, trpezarijama, dnevnim boravcima, dečjim i spavaćim sobama, kupatilima, ulaznim prostorima.
   
Materijali

Police mogu biti od drveta, iverice, MDF-a, stakla, inoksa, pleksiglasa, kovanog gvožđa ili u kombinaciji više materijala. Oblik i materijal se najčešće prilagođavaju ostalom nameštaju, ali mogu biti izvedene i kao samostalan element u prostoru, a pogotovo kada se enterijer uređuje kombinacijom različitih stilova.
   
U dnevnoj sobi i kuhinji

Police u dnevnom boravku mogu biti postavljene na centralni zid tako da zajedno s televizorom predstavljaju zaokruženu celinu. Mogu se postavljati iznad garnitura za sedenje ili samostalno na zidu u punoj dužini. U zavisnosti od raspoloživog prostora i potreba, smeštaju se horizontalno, visoko ili u kombinaciji.

Vrlo praktičan i nenametljiv položaj polica u dnevnoj sobi je iza garniture za sedenje, a na tržištu se već mogu naći modeli dvoseda i troseda s integrisanim policama na bočnoj ili zadnjoj strani. Postavljanje polica uz samu garnituru za sedenje zahteva prostran dnevni boravak i mogućnost slobodnog prolaza oko njih tako da to nije najbolje rešenje za manje prostorije.
   
Kao biblioteka i pregrada

Do punog izražaja u prostoru police dolaze kada se koriste u funkciji biblioteke koja zauzima kompletan zid ili više zidova u prostoru. Kako bi se razbila monotonija dugih i visokih plafona, preporučljivo je odabrati police u kombinaciji više materijala, npr. staklo, drvo i metal ili primeniti više boja. Na taj način prostor će biti dinamičniji, a atmosfera u prostoriji vedrija.

Primena polica u službi pregradnog elementa stvara interesantne prostorne odnose, jer svojom transparentnošću spajaju i razdvajaju tako da omogućavaju neometano rasprostiranje dnevne svetlosti u sve delove prostora.

Posebno efektna rešenja postižu se primenom staklenih pregradnih polica koje, kao dominantan element, izgledaju vrlo elegantno i prefinjeno bez obzira na dimenzije. Moderne kuhinje, kao nezaobilazan element, imaju otvorene police. Kuhinja više nije prostorija koja sakriva već otvara i prikazuje posuđe, namirnice, pribor itd. Ukoliko ste pak pobornik zatvorenih kuhinjskih elemenata, policu iskoristite kao vezu sa trpezarijom ili dnevnim boravkom.
   
U spavaćim sobama

Police u spavaćim sobama mogu biti postavljene kao slobodnostojeće na zidovima iznad kreveta ili toaletnih stočića, ali i kao integralni deo kreveta. Ovakve police su idealne za odlaganje knjige, krema, satova i drugih predmeta, potrebnih pre spavanja ili odmah nakon buđenja. Na ovaj način mogu se izbeći noćni ormarići i rasteretiti prostor. Dečje sobe su redovno ispunjene policama.

Osim za igračke, neophodne su i za odlaganje školskih knjiga i pribora. Dinamičan raspored polica, u različitim bojama, dimenzijama i visinama, upotpuniće razigrani utisak dečje sobe. Mogu biti postavljene samostalno na zidu, u sklopu ormara ili kreveta. Maštovite i neobične police upotpuniće neiskorišćene kutke sobe, a primenu će naći i u odlaganju viška predmeta, koji se u dečjim sobama redovno pojavljuju.