Broj 183
Početna > Trpeza > Jaser Arafat me hranio

Vesna de Vinča

Jaser Arafat me hranio

Vesna de Vinča veruje da se narodi upoznaju kroz njihovu kuhinju, otkriva da je svoje životne poraze lečila maminom supicom i tvrdi da je dimljeni krokodilov rep jedno od ukusnijih jela.

Kojom ocenom biste ocenili svoja kulinarska umeća?

Kada hoću, odlična sam kuvarica. Međutim, moj vremenski kriterijum je surov, danas ne kuvam ništa za šta mi je potrebno duže od 20 minuta. Ranije je bilo drugačije.
   
Od koga ste naučili da kuvate?

Od svoje mame Tatjane, tetke Vere Miljanić i ostalih njihovih sestara, mojih dragih tetaka Mire, Smilje i Dane, koje su napustile našu planetu. Sve su one danas moj uzor, čarobnice u kuhinji.
   
Na kojim namirnicama se zasniva vaša kuhinja?

Sve više na povrću, voću i žitaricama. Uz svesnost da je najbolja hrana sirova i da se kuva samo integralni pirinač i krompir. Pridržavam se i pravila da sve što mora da se stavi u frižider, ne treba jesti! Ko se toga pridržava, živeće dugo.
   
Uz koje specijalitete iz mamine kuhinje ste odrastali?

Supica, to me vezuje za detinjstvo. Supica moje mame i danas mi pruža osećaj sigurnosti. Sve svoje životne poraze lečila sam maminom supicom. Istina, njen osmeh je bio najbolji začin.
   
Volite li da eksperimentišete s novim ukusima ili se držite proverene hrane?

Sve volim da probam, pa i nova jela. Gde god da otputujem jedem isključivo ono što se tamo jede. Cele jedne noći jurila sam kroz Harare da probam dimljeni krokodilov rep. Ukusno, nema šta.
   
S obzirom na to da puno putujete, da li tada sa sobom nosite omiljene namirnice?

Ne nosim. Sve domaće, ostavljam u domovini. Na jednom ekskluzivnom susretu, kada sam snimala emisiju sa Jaserom Arafatom i njegovom ženom Sohom, doživela sam da me Jaser lično hrani, što je dokaz visokog gostoprimstva. Ispred nas je stajao ogromni oval sa kus-kusom.
   
Postoji li jelo koje nikada ne biste mogli da probate?

Mislim da ne postoji. Jednom sam na Dalekom istoku blenula u tanjir nečega što se razvlačilo i bilo ljigavo. Malo limuna i po koji začin i izgurala sam. Kujna je zaista deo kulture jednog naroda. Narod se upozna najpre preko jela.
   
 Verujete li u tvrdnju da put do muškog srca vodi preko stomaka?

Delimično verujem u to mada bih pre rekla da krivuda. Iako jelo može da bude afrodizijak, najjači je mentalni afrodizijak. Hemija i intelekt zajedno.
   
Mora li vaš partner da zna da kuva ili makar da se snalazi u kuhinji?

Ne mora. On mora da bude jači od mene u drugim domenima.
   
Zbog koga ste spremni da ceo dan provedete pored šporeta?

Zbog najmilijih osoba, retkih prijatelja iz daleka, koji su mi priuštili velika zadovoljstva, nesebično mi darujući svoje vreme i svoje moći, deleći sa mnom prelepa otkrića.  

Postoji li neko neobično gastronomsko iskustvo koje nikada nećete zaboraviti?

Upravo sam se vratila iz Budve sa maminog rođendana. Beze torta koju je napravila ujna Vera je uvek savršena.


Rečna riba ala sardina

  
Sastojci  

5 kg bilo koje očišćene rečne ribe bez glava
kilogram limuna (isceđenog)
ulje (da sve to ogrezne u tepsiji)
so (po želji)
  
Priprema

Najpre peći na 250 stepeni 30 minuta, a onda na 120 stepeni osam sati. Količina dovoljna za 10-20 ljudi, uz krompir salatu ili nešto slično. Najlakše je da stavite uveče, a ujutru isključite rernu.