Broj 183
Početna > Zanimljivosti > Hoću da budem teniser

Kako da izaberete sport za svoje dete

Hoću da budem teniser

Debeljucama se preporučuju plivanje, vožnja bicikla, jahanje, svaki vid rekreacije koji će sagoreti kalorije

Dovoljno je da dete s vama redovno gleda na televiziji turnire na kojima naši sportisti briljiraju i osvajaju medalje, pa da vrlo brzo poželi da se bavi nekim sportom. Ne bi bilo čudno da vam jedan dan junior saopšti kako hoće da bude teniser kao Nole ili plivač kao Čavke. Aktuelni šampioni često utiču na izbor sporta kojim će se mnogi mališani baviti.

Međutim, stručnjaci ističu da to nije uvek i najbolje rešenje za decu jer mogu da uslede velika razočaranja. I pored svih pozitivnih strana, sportska aktivnost koja ne odgovara mališanu može da ugrozi njegovo zdravlje.
   
Razgibani i neustrašivi

Od trenutka kada prohoda pa do treće godine dete je već usavršilo hodanje, spretno trči, bez pomoći savladava prepreke, penje se uz stepenice i spušta bez pridržavanja, održava ravnotežu na jednoj nozi... Do navršene pete godine mališani uveliko voze bicikl na dva točka, mogu da nauče da plivaju, voze rolere, skijaju. Petogodišnjaci su puni energije i oprobaće se u različitim sportskim aktivnostima ako im se ukaže prilika. Stručnjaci tvrde da je nekada dete suviše malo, nedovoljno motorički spremno ili možda nije talentovano da ispuni zahteve koji se pred njega postavljaju.
   
Kad je pravo vreme

Profesori fizičke kulture i treneri ističu da bi mališani do puberteta trebalo da se bave lakom atletikom, da nauče pravilno da trče, da skaču uvis i udalj jer to predstavlja bazu za gotovo sve sportove i omogućava im pravilan rast i razvoj. Deca treba da nauče da igraju fudbal sa svojim vršnjacima, košarku na nekom terenu ispred zgrade, vaterpolo na letovanju ili da skijaju na zimskom raspustu.

Prema rečima stručnjaka, od dvanaeste godine deca mogu ozbiljno da počnu da treniraju neki od sportova za koji imaju interesovanje i psihičke predispozicije. Kada su sasvim mala deca u pitanju, sport prvenstveno treba da bude igra i zabava u kojoj nema značajnih rezultata i pobednika.
   
Košarka za stidljive

Mnogi roditelji su u dilemi na koji način da odaberu sport za svoju decu. Treneri savetuju da mališane treba usmeravati na sportove za koje na prvi pogled nisu spremni. Debeljucama se preporučuje plivanje, vožnja bicikla, jahanje, svaki vid rekreacije koji će sagoreti kalorije.

Džudo, karate, aikido, odličan su izbor za malo sporiju decu i one mališane koji imaju problem sa koordinacijom. Timski sportovi kao što su košarka, fudbal, odbojka, rukomet mogu pozitivno da deluju na decu koja su stidljiva i teško se uklapaju u kolektiv.