Broj 182
Početna > Lepi i zdravi > Slatko osveženje

Dinje

Slatko osveženje

Ukoliko ste na dijeti, dinja je odlično rešenje. Možete da je jedete koliko želite, bez razmišljanja o broju kalorija

Ako tražite zdravu i ukusnu hranu koja u letnjim danima i osvežava, nutricionisti preporučuju dinje. Izrazito su hranljive i nisu kalorične. Kantalupa (vrsta manje okrugle dinje) osvežava i ima najveću količinu beta-karotena, antioksidanta koji pomaže u sprečavanju rizika od nastanka nekih vrsta raka. Sadrži i dosta kalijuma, kao i vitamina A i C. Ako ste na dijeti, dinja je odlično rešenje. Možete da je jedete koliko želite, bez razmišljanja o broju kalorija. Tajna dinje je u velikoj količini vode. Neće vam samo ugasiti žeđ već mogu da zaštite i od sunčevih opekotina. Sok od dinje će vam pomoći da se zaštitite od štetnog zračenja sunca.

Lekovite koštice
Dinje su bogate antioksidantima koji organizmu pomažu da se zaštiti od štetnih radikala. Osim ploda, koji je dobar i za izbacivanje viška vode iz organizma, mogu se jesti i osušene koštice, a posebno se preporučuju bolesnicima s peskom u bubregu. Dinja povoljno deluje na organizam kada su u pitanju: akne, alergije, anemija, astma, bolesti žuči, bolesti srca i krvnih sudova, bronhitis, glavobolja, gojaznost, gubitak pamćenja, dijabetes, impotencija, neplodnost, nesanica, povišena temperatura. Pomaže i kod problema sa bubrezima i mokraćnim kanalima, sa prostatom, krvnim pritiskom i metabolizmom.
Blagotvorno deluje kod stresa, napetosti, nesanice, a pomaže i u borbi protiv zakrečavanja arterija. Od sveg voća dinja sadrži najveću količinu enzima za varenje, te je zato Američko udruženje za rak preporučuje kao moćnog borca protiv raka creva, kao i melanoma. Jedna dinja prosečne veličine sadrži oko 100 kalorija i mnoge hranljive sastojke, što je čini savršenim voćem za skidanje kilograma.

Obratite pažnju na peteljku
Pri kupovini obratite pažnju na peteljku. Ako se oko nje stvaraju kapljice vode, to je znak da je plod ubran prerano. Kod zrele dinje peteljka lako otpada, a na tom mestu ostaje malo udubljenje. Pre sečenja dobro je operite pod mlazom tople vode da nečistoće sa kore ne bi ušle u jestiv deo. Čuvajte je u frižideru najviše tri dana u zatvorenoj posudi, zbog jake arome koja se prenosi na druge namirnice.

Slatko od dinje

Dve dinje srednje veličine oljuštite, isecite na kocke i pospite šećerom. Dva cela limuna dobro operite, isecite na kolutove i povadite koštice. Sve stavite u veću šerpu, pospite šećerom, promešajte lagano, poklopite i ostavite da stoji 24 sata. Sutradan masu kuvajte na tihoj vatri dok se ne zgusne. Sipajte vruće u zagrejane tegle, zatvorite i ostavite da se ohladi.

Bezalkoholni punč

Prepolovite dinju, povadite koštice i kašikom za kugle izvadite meso dinje. Stavite u veliku posudu i dodajte štapić cimeta i 90 miligrama soka od jabuke. Pokrijte i stavite da se hladi jedan sat. Izvadite štapić od cimeta i prespite litar limunade preko dinje.

Ž. M.