Broj 182
Početna > Zanimljivosti > Prvi školski dani

Povratak obavezama

Prvi školski dani

Da bi dete početak škole dočekalo spremno, nije dovoljno samo obezbediti udžbenike i pribor, već ga treba i psihološki pripremiti za obaveze koje ga očekuju

Bilo da dete kreće u školu ili se u nju vraća posle raspusta, potrebno je vreme da se adaptira na obaveze. Ustati ujutru, stići na vreme, sedeti u klupi, biti koncentrisan – na mukama nisu samo prvaci, već i učenici starijih razreda. Zato ne tražite previše od dece, sačekajte koju nedelju sa vannastavnim aktivnostima, jezicima, sportom, muzikom...

Škola nije bauk

Učenici se često osećaju dvojako, s jedne strane, nerado se vraćaju obavezama, a s druge, pomalo su se već zasitili raspusta i nedostaje im društvo iz škole. Postepeno vraćanje na školske teme, planove, ambicije, dovoljno je da se dete polako vrati u školu. Odlazak u kupovinu knjiga i pribora, na vreme, bez panike i nervoze, mogao bi da bude dobra prilika za to.

Takođe, ako ste u mogućnosti, nakon završenog raspusta ulepšajte početak školske godine svojim školarcima kupovinom nove odeće. Sledeći korak je pripremanje radnog prostora, određivanje mesta gde će stajati knjige i sveske, a gde će se učiti. Nije loše i da roditelji prelistaju sa detetom udžbenike kako bi videli o čemu će se učiti tokom godine.

Na taj način se pokazuje stvarno interesovanje za ono što dete radi. Važan deo priprema je i vraćanje u ritam dnevnih obaveza, kao što je ranije ustajanje. Školski psiholozi savetuju da bi roditelj mogao i da sugeriše detetu da ode do škole da vidi da li ima nekih promena, kao i da se vidi sa drugovima iz razreda s kojima se nije video tokom raspusta jer tako obnavlja socijalne kontakte. Ipak, najvažnije je da ih uputite, kroz neobavezan razgovor, na to da je obrazovanje važno, ali da može da bude i izvor zadovoljstva, pa i zabave. Naoružajte ih sigurnošću i samopouzdanjem.

Prvi put u klupi

Polazak u školu je veoma važan period u životu deteta iako je program prvog razreda produžetak velike igre. Ako u kući imate đaka prvaka, morate da imate na umu da ješkola mesto gde će naučiti da prihvata odgovornost i da na vreme i precizno izvršava zadatke, da se intelektualno i socijalno razvija. Zato dete treba da pripremite za prvi razred, da ga naučite da prihvati školu, da se raduje susretu sa vršnjacima i mogućnosti da nauči nove stvari u životu.

Društvo vršnjaka đaku prvaku pomaže i da se prilagodi kolektivu i u tom dobu nastaju prve čvršće veze i dugotrajna prijateljstva. Nije dobro, upozoravaju pedagozi, da mu pretite i da ga plašite rečenicama kao što su: „Videćeš ti kad kreneš u školu, nema više spavanja koliko želiš, ma, škola će te dovesti u red! ”

Kako će se vaš mališan odnositi u početku prema školi, najviše zavisi od vas. Za đaka prvaka važnije je kakav će odnos imati prema školi ubuduće, da li će naučiti da bude samostalan, odgovoran i da radi u kolektivu, nego kakav će biti njegov uspeh na kraju školske godine. Dete ne treba da plašite školom, ali ni da mu pričate kako će tamo sve biti idealno. Najbolje je da mališanu što realnije predstavite razlike između vrtića i škole.

Suzana Obradović