Broj 182
Početna > Lepi i zdravi > Prijatelj zdravlja

Kukuruz

Prijatelj zdravlja

Kukuruz je žitarica koja se koristi kao povrće i veoma povoljno utiče na zdravlje zbog svojih brojnih korisnih sastojaka

Kukuruz potiče iz Amerike, a u Evropu ga je doneo Kolumbo, tako da se sada uzgaja u celom svetu. Interesantno je da se kukuruz gaji više od pšenice, a manje od pirinča.
Kukuruz ima veliku energetsku vrednost, jer ne goji a daje energiju i obezbeđuje sitost duže vreme. U svetu postoji više vrsta kukuruza: crveni, roze, plavi, crni, dok su kod nas najpoznatiji beli i žuti. Popularan je dodatak salatama i raznim jelima jer je bogat vitaminima, mineralima i vlaknima.
Najbolje ga je jesti nakon što je ubran jer stajanjem gubi šećer. I konzervirani kukuruz je zdrav jer je bogat antioksidantima. Čak je i kukuruzna svila blagotvorna - pre svega kao diuretik, a pomaže kod bolesti urinarnog trakta, srčanih tegoba i reume.

Za dobru memoriju
Zbog velikog sadržaja dijetetskih vlakana, kukuruz snižava nivo holesterola u krvi, a njegovo blagotvorno dejstvo na kardiovaskularni sistem leži u visokom sadržaju vitamina B-grupe koji snižavaju nivo homocistina u krvi. Homocistin direktno oštećuje krvne sudove pa se snižavanjem koncentracije ovih opasnih molekula snižava i rizik od srčanog i moždanog udara, ili oboljenja perifernih krvnih sudova. Zbog velikog sadržaja biljnih vlakana, dobar je za varenje, smanjuje gorušicu i pomaže kod gastritisa i čira na želucu. Kukuruz igra i važnu ulogu u kognitivnim funkcijama mozga i odličan je za bolje pamćenje, a neka istraživanja su pokazala da potpomaže zdravlje pluća, štiteći ih od karcinoma.

Kukuruzna svila
Kukuruzna svila se decenijama koristi kao lekovito sredstvo, a dokazano je i da je od velike pomoći kod određenih oboljenja, kao i da ne ostavlja štetne posledice. Sveža kukuruzna svila u sebi sadrži masno i eterično ulje, smolu, gumu, alkaloid koji ima osobinu da steže krvne sudove, hlorofil, fosfornu kiselinu i dosta kalijuma i mangana. Kukuruzna svila je, u obliku čaja, jedan od najjačih prirodnih diuretika. Čaj od kukuruzne svile smanjuje sve grčeve bubrega, a ukoliko se duže koristi, može da rastvori kamen u bubregu i izbaci pesak. Takođe, umanjuje reumatične tegobe, tegobe kod gihta koje su praćene bolovima u zglobovima, a smanjuje i oticanje nogu. Priprema čaja je jednostavna - jedna kašičica dobro osušene kukuruzne svile prelije se šoljom vrele (ne ključale) vode, ostavi nekoliko minuta i procedi. Uzima se po supena kašika toplog i nezaslađenog čaja na svaka dva-tri sata.

M. P.