Broj 182
Početna > Intervju > Dijeta kao hobi

Zoran Radojković Pile

Dijeta kao hobi

Šoumen Zoran Radojković Pile objašnjava zašto kafa i doručak u krevetu vade sve muške fleke kod žena, otkriva da se ne pridržava zdrave hrane i priznaje da je vreme za još jednu dijetu

Na kakvoj hrani ste odrasli?
Odrastao sam na domaćoj hrani. Mama je rodom iz Slavonije i tamo se dobro kuvalo, jeli su se paprikaši, sarme, pasulji i boranije. Moje detinjstvo je mirisalo na fino kuvano domaće jelo sa začinima i sećam se kada sam dolazio kući iz škole, uvek je u kuhinji nešto lepo mirisalo.

Šta danas najviše volite da jedete, a postoji li nešto što nikada ne biste probali?
Jedem sve, a moje omiljeno jelo je mlada vruća jagnjetina, mada tu je i teletina ispod sača sa povrćem i begova čorba i svašta još. Ne bih pojeo japanski specijalitet živu hobotnicu i mozak živog majmuna - to sam video na televiziji.

Bez koje hrane ne možete da zamislite dan?
Jogurt ujutru, neki prepečeni hleb, namaz i šunka ili pršuta. Bilo je lutanja sa zdravom hranom muslijem, kada treba da budem disciplinovan. Naime, dosta znam o zdravoj ishrani, išao sam i na jedno predavanje, ali često putujem, menjam sredine i ne poštujem uvek pravila u ishrani. Post je, na primer, vrlo dobra i zdrava stvar i u duhovnom i u fiziološkom smislu. Kada postite redovno više godina, rezultati su evidentni. Imam iskustva sa velikim vaskršnjim i božićnim postom i preporučujem. Drugim vernicima preporučujem poštovanje postova u njihovoj veri, to je iskustveno dokazano da je korisno.

Šta najčešće naručujete u restoranima?
Kod nas u Srbiji prvo pitaj ljude šta je dobro i šta oni jedu. Na moru jedem morske plodove, na Ibarskoj magistrali jagnjetinu, na jugu roštilj, a u Vojvodini volim sve. Probao sam libansku hranu, bavarske specijalitete, bosanski lonac i volim gurmanske izazove.

Jeste li ikada bili na dijeti?
O da, sto puta, i još ću. Moram, to mi je hobi. Šalim se, taman sredim šestomesečnom dijetom liniju i dođem do devedeset kilograma, što je super jer sam tada lak kao balerina i onda sve upropastim za mesec dana. Eto, opet imam stotku, moram na dijetu ovih dana, vidimo se u septembru.

Prvi put kao kuvar stupili ste na scenu kada je vaša Ana bila u drugom stanju i kako ste rekli „vežbali ste na rođenoj ženi". Jeste li se do sada izveštili?
Ona je u to vreme održavala trudnoću i ležala, a ja sam kupio kuvar i grešio. Danas je lakše, Ana sada bolje kuva, a i ja kada sam kod kuće volim to da radim i ide mi dobro.

Šta vaše tri dame najviše vole kada im spremite?
Vole čorbast pasulj sa kolenicom ili rebarcima, lazanje i špagete četiri sira.

Mislite li da muškarci bolje kuvaju od žena?
Muškarci se šepure, kao, ja znam ovo i ono, dok žene rade oko dece svaki dan i kuvaju celog života pa se ne hvale. Činjenica je da su neki najveći kuvari muškarci, no ko nas je othranio? Naše majke i njihova kuhinja.

Pamtite li neku komičnu situaciju koja vam se desila u kuhinji?
Jednom nisam iz pileta izvadio najlon kesu sa iznutricama - eto, to je blam.

Kažu da put do muškog srca dolazi preko stomaka. Ima li istine u tome?
Kod mene ne. Nisam se zaljubio zbog hrane u Anu jer oboje nismo znali ništa da skuvamo te smo se zbližili preko pica i argo supe.

Jeste li nekada suprugu Anu iznenadili doručkom u krevetu?
Jesam, i danas to radim, ali ređe. Nema boljeg „uvlačenja” i vađenja fleka od kafe i doručka u krevetu, provereno. I ona mene nekada iznenadi kada sam dobar i papučast.

Piletova letnja musaka

Sastojci
500 grama junetine
krompir
šargarepa
tikvice
plavi patlidžan
lovorov biber
kalijumova so
jaja
jogurt
sir

Priprema
Izdinstajte 500 grama mlevene junetine na luku, narendajte malu šargarepu, dodajte lovor biber i kalijumovu so – dobili ste fil. Ređajte na tanko narezan mladi krompir, fil, pa tanko narezane tikvice, fil, pa plavi patlidžan, opet fil i na kraju narendajte malo sira. Prelijte umućenim jajima u jogurtu i zapecite u rerni.

Milica Prelević