Broj 182
Početna > Zanimljivosti > Božanski napitak sa Fruške gore

Bermet

Božanski napitak sa Fruške gore

Dok lagano ispijate bermet, bićete ubeđeni da pijete neverovatan voćni sok jer osećate svežinu voća i mnoštvo aroma

Bermet je specijalno aromatizovano slatko vino, obogaćeno lekovitim biljem i proizvedeno na tradicionalan način. Služi se kao aperitiv, digestiv ili kao desertno vino. Bermet postji oko 400 godina, uglavnom su ga pravili monasi u manastirima da bi pre 200 godina tajna spravljanja ovog božanskog napitka nekako dospela i do karlovačkih domaćina.

Zbog specifičnog, slatkog ukusa, posebno je popularno kod žena. Nekad se, kažu, pio na bečkom dvoru i osvajao slatkim i zavodljivim ukusom. Pravi se tako što se u burad stavlja red grožđa, red mirisnih trava i tako sve do vrha, a potom se naliva prošlogodišnjim vinom. Princip je isti, ali tajnu bermeta čine nijanse - koliko i kojih sastojaka za onaj čarobni buke!

- To je lek za telo i unutrašnje organe jer u belom bermetu ima 15 različitih biljaka, a u crvenom 24 biljke. Pored majčine dušice, pelina, karanfilića, u ovom vinu ima i cimeta, suvih smokava i grožđa i sve to mora da odleži u buretu tri meseca kada se dobija jedna lepa priča zvana bermet. Pije se kao aperitiv i posle jela uz karlovački kuglof, a poznato je i da je ovo vino pravi afrodizijak, ko ne veruje, neka proba - preporučuje vinar Nenad Bermet Aleks.

Legende o slatkom vinu

Priča se da je Marija Terezija, kada je došla na Frušku goru i probala bermet, oslobodila muškarce služenja vojnog roka. Umesto ratovanja, imali su zadatak da prave bermet. Kažu, takođe, da su se još u 17. i 18. veku naša vina pila na mnogim evropskim dvorovima - francuskom, austrijskom, češkom. Ukoliko je trebalo da se izdejstvuje neka dozvola bečkog dvora za osnivanje škola, podmićivalo se, uglavnom, vinom.

Poznato je da su trgovci još pre 150 godina izvozili bermet u SAD i da se nalazio na vinskoj karti „Titanika". Nedavno su, međutim, Lale otkrile zašto je „Titanik" potonuo. Naime, kapetan koji je upravljao nesrećnim brodom pio je te kobne večeri isključivo bermet i nije video santu leda koja mu je plovila u susret.

Ovo, međutim, nije dobilo zvaničnu potvrdu, ali zato postoje pisani dokumenti da je kompanija koja je gradila potonuli brod kupila upravo bermet iz Sremskih Karlovaca. Malo je, međutim, poznato da su ugarski kraljevi prevozili bermet pod oružanom pratnjom i dolazilo bi do krvavog obračuna ukoliko bi nekome palo na pamet da ga ukrade.

Piće za dame

- Bermet je „prevarantsko” piće sa bukeom visokokvalitetnog vina. Bićete ubeđeni da pijete neverovatan voćni sok, jer osećate svežinu voća i mnoštvo aroma, a sadržaj alkohola od 17 procenata je prikriven. Osvojiće vas. Čašicu od pola decilitra možete pijuckati čitav sat, uživajući u slatkasto-gorkastom ukusu. Bermet se služi rashlađen na 12-14 stepeni i treba ga piti natenane.

Ovo je piće za dame, ali i za gospodu rafiniranog ukusa. Zašto kažem za dame? Jer je sa toliko pažnje i strpljenja postignut ovaj ukus koji je neko napravio da bi fascinirao neku damu i zato nikad nije hteo da otkrije tajnu. Mali broj proizvođača ima ovaj recept, i to je strogo čuvana porodična tajna koja se prenosi s kolena na koleno - tvrdi Nenad Bermet Aleks.

Žaklina Milenković