Broj 181
Početna > Trpeza > Za uspavani libido

Lubenica

Za uspavani libido

U vrelim letnjim danima nema boljeg i ukusnijeg načina za nadoknadu vode izgubljene znojenjem od lubenice.

Leti izvanredno hladi, a pošto je i slatka, može da posluži i kao poslastica. Izvanredna je dijetetska i lekovita namirnica, ali i pokretač oslabljenog libida.

Na ovo ukazuju naučnici, tvrdeći da sadrži sastojke koji u krvnim sudovima izazivaju efekat sličan „vijagri”. Delotvorni sastojci, poznati kao fitonutrijenti, sadrže likopen, beta-karoten i novootkrivenu supstancu citrulin, koji deluje na opuštanje krvnih sudova.

Popravlja raspoloženje

Lubenica otklanja umor, popravlja raspoloženje, daje energiju i radni elan. Preporučuje se u ishrani ljudi sa bolestima srca, krvnih sudova, bubrega, žuči i jetre. Veoma je korisna kod obolelih od hroničnog hepatitisa.

Olakšava tegobe osobama sa kamenjem u žuči, bubrezima ili bešici, utiče na rastvaranje i izbacivanje. Lubenica, takođe, normalizuje crevnu floru i peristatiku. Takvo delovanje postiže zahvaljujući kompleksnom sadržaju važnih sastojaka.

Na prvom mestu, bogatstvom vode koja ide do čak 93 odsto, dok šećera ima između šest i četrnaest procenata. Sadrži i obilje minerala i vitamina, a vrlo malo belančevina. Osim vitamina, najviše ima karotena, vitamina grupe B, i nešto malo C. Od minerala najviše ima kalijuma, magnezijuma, fosfora, kalcijuma, cinka, gvožđa i bakra.

Kako odabrati najbolju

Pri kupovini lubenice odaberite onu čija je kora glatka i ne previše sjajna. Prilikom kucanja zvuk ne bi trebalo da bude šupalj. Strana na kojoj je lubenica ležala na zemlji prilikom sazrevanja mora biti žućkaste boje, a nikako bele ili zelene, jer nam je to pokazatelj da je ubrana prerano.

Što se tiče najbržeg rashlađivanja, najbolje ju je iseći na kriške pa uviti svaku u alufoliju i staviti u frižider, a ako baš žurite - može nakratko i u zamrzivač. Efikasan način je da uvijete lubenicu u mokru krpu i ostavite je na suncu. Mada čudno zvuči - ohladi se.

Svi delovi su jestivi

Iako je najpoznatija upotreba sočnog središnjeg dela lubenice, svi delovi se mogu jesti. U nekim južnoameričkim kuhinjama kora lubenice se marinira, kiseli ili kandira. Pečene semenke mogu se jesti kao grickalice, a samlevene se koriste kao sastojak u pripremi hleba.