Broj 181
Početna > Lepi i zdravi > Sve o antidepresivima

Zablude i činjenice

Sve o antidepresivima

Antidepresivi su medikamenti koji se koriste u lečenju depresije i u većini slučajeva rezultati su pozitivni, ali mnogi pacijenti imaju brojnih dilema u vezi s ovim lekovima. Rešite nedoumice i saznajte odgovore na najčešća pitanja

Da li antidepresivi menjaju raspoloženje?

Ukoliko se pravilno koriste, ne menjaju. Naprotiv, antidepresivi pomažu da se ponovo osećate dobro. Ipak, u retkim slučajevima može da se javi apatija ili ravnodušnost, a ako se to dogodi, rešenje je u promeni leka. Stručnjaci kažu da jednom kad pacijenti počnu da koriste antidepresive, pokazuju napredak u rešavanju brojnih problema.

Da li goje?

Kao i svi ostali medikamenti i antidepresivi imaju nuspojava, a dobijanje na kilaži može da bude jedno od neželjenih dejstava. Treba znati i da neki antidepresivi uzrokuju gojenje u većoj meri, dok drugi utiču na gubitak kilograma. Ukoliko vas ovaj podatak brine, pre upotrebe bilo kojih lekova obavezno potražite savet lekara.

Koliko dugo moraju da se piju?

Mnogi misle da se antidepresivi, kada se jednom uzmu, piju celog života. Međutim, osobe koje se bore sa depresijom i drugim problemima treba da uzimaju lekove šest do devet meseci, ne celog života.

Naime, kada antidepresivi postignu svoju svrhu, razgovarajte sa lekarom i zajedno donesite odluku kada je vreme za postepeno smanjivanje doze, a kada za potpuno ukidanje leka. Nikada nemojte sami da prekidate sa uzimanjem antidepresiva, jer možete patiti od glavobolje, vrtoglavice i mučnine.

Kako utiču na seksualni život?

Antidepresivi imaju određeni učinak na seksualne funkcije, ali problem je češće nemogućnost postizanja orgazma nego nedostatak seksualne želje.

Depresija sama po sebi utiče na smanjenje libida, pa antidepresivi, zapravo, mogu da poboljšaju kvalitet seksualnog života. Kao i ostali lekovi, i neki antidepresivi mogu da prouzrokuju veće seksualne probleme od drugih.

Antidepresivi povećavaju broj samoubistava?

Poslednjih nekoliko godina među decom, adolescentima i mladim osobama rađene su brojne studije koje su pokazale da antidepresivi povećavaju rizik od suicida. U istraživanju koje je objavljeno u časopisu British Medical Journal analizirano je 372 izveštaja, koji su uključivali oko 10.000 osoba na antidepresivima.

Rezultati su pokazali da, u poređenju sa placebo lekom, antidepresivi, u maloj meri, utiču na porast suicidnih misli kod dece i mladih. Ipak, oni nisu imali nikakav učinak na suicidne misli kod osoba između 25 i 84 godine, a čak su smanjili takve misli kod osoba starijih od 65 godina.