Broj 181
Početna > Zanimljivosti > Napravite hladovinu

Zaštitite se od sunca

Napravite hladovinu

Sunčeva svetlost je neophodna za održavanje života na Zemlji, ali i za održavanje dobrog raspoloženja. Stambenim i radnim prostorima, terasama i balkonima, neophodna je sunčeva svetlost zbog uništavanja bakterija i isušivanja eventualne vlage.

Međutim, uživanje u blagodetima sunčeve svetlosti biće kvalitetno tek kada se pravilno zaštitimo od nje. Jačina sunčevih zraka koje dopiru u pojedine prostorije zavisi od godišnjeg doba, kao i od orijentacije prostora.

Odgovarajuća zaštita od sunca je nužna kako bi se osigurala odgovarajuća udobnost i kvalitet prostora. Delotvornost zaštite od sunca zavisi od strane sveta - zaštita na južnoj strani nije ista kao ona na istočnoj ili zapadnoj.

Odabir elemenata za zaštitu od sunca zavisi od lokacije objekta, načina uređenja, raspoloživih finansijskih sredstava, klimatskih uslova, stila gradnje itd.

Elementi zaštite od sunca moraju da budu skladno uklopljeni u arhitektonsko-enterijersku celinu, tako da odaju utisak kao da su sastavni deo objekta, a ne nužno nametnuti element.

Betonski hlad

Jedan od kvalitetnijih načina zaštite od južnog sunca su betonske grede, koje su sastavni deo arhitektonskog oblikovanja samog objekta i prave se kao armiranobetonske, metalne ili drvene. Naročito su dobre u lameliranim oblicima, koji omogućavaju strujanje vazduha i sprečavaju isijavanje toplote.

Tende

Uspešno ćete se zaštititi i tendama koje se najčešće prave od platna ili od posebnih vodootpornih materijala. Tenda nije sastavni deo objekta, već naknadno ugrađen element koji može biti različitih oblika - od jednostavnih, klasičnih do vrlo modernih i egzibicionističkih.

Žaluzine

Sastavni su deo prozora, s njegove spoljašnje strane. Mogu se napraviti kao puni elementi ili sa horizontalnim pokretnim lamelama, kojima se reguliše željeni intenzitet prodora sunčevih zraka u pojedine prostorije.

Uz dobre mogućnosti regulisanja osvetljenja ili potpunog zamračenja, istovremeno omogućavaju dobru cirkulaciju vazduha.

Roletne

Spoljašnje roletne su najčešći oblik zaštite od sunca. Njihova pozicija je dobra, jer sa spoljašnje strane sprečavaju prodor sunčevih zraka i preterano zagrevanje prostora. Unutrašnja pozicija roletni omogućiće dobru zaštitu od sunčeve svetlosti, ali neće sprečiti prodor neželjene toplote.

Prirodan hlad

Zaštita od sunca vegetacijom može biti vrlo uspešna i estetski upečatljiva ukoliko ste odabrali vrste biljaka u skladu s podnebljem u kojem živite. Ugođaj uz ovakvu zaštitu od sunca često je mnogo izražajniji od drugih navedenih, ali za ovakvu zaštitu su potrebni preduslovi koje mnogi, nažalost, nemaju.

Suncobrani

Ukoliko nemate mogućnosti da primenite nijednu od navedenih spoljašnjih zaštita od sunca, na raspolaganju su vam uvek suncobrani, koje možete da pomerate, okrećete i stvarate senku na željenoj poziciji.

S obzirom na to da na tržištu postoje raznovrsne konstrukcije, dimenzije, oblici, materijali i boje suncobrana, sigurno ćete uspeti da pronađete odgovarajući.