Broj 181
Početna > Intervju > Muškarci i žene su različiti svetovi

Tanja Vojtehovski

Muškarci i žene su različiti svetovi

Voditeljka i PR televizije Pink Tanja Vojtehovski zna da prepozna muškarce koji su gubitnici, misli da je Srbija zemlja u kojoj još postoje predrasude i veruje da su savremeno doba i brz način života učinili da muškarci i žene zaborave da se lepo ophode jedni prema drugima

Jesu li muškarci i žene zaista dva različita sveta?

U nekim stvarima su potpuno različiti svetovi, gotovo nedodirljivi.

Seksolozi veruju da je zavođenje ženski atribut, da žene zavode, a da se muškarci udvaraju? Slažete li se?

Hm... delimično se slažem, ne potpuno. Udvaranje je termin koji je muška priča, ne koristi se u ženskom kontekstu, ali isto tako ne mislim da muškarci ne mogu da zavode i da je to samo ženama svojstveno.

Samo, i ako zavode, udvaraju se, nabacuju ili muvaju, što bi rekli klinci, žene i muškarci to rade na različite načine. Ne mislim samo da žene to rade različito od muškaraca i obratno, različiti muškarci to rade različito, kao i žene i sa različitim ciljem.

U starim civilizacijama su postojale škole zavođenja i ljubavi. U Indiji je postojala Kamasutra, Japan ima gejše... Da li u savremenom svetu postoji pandan ovakvoj vrsti seksualnog obrazovanja?

U okvirima Srbije se to danas dešava možda u okviru porodica, kada se majke od malih nogu brinu kako da udome svoje ćerke u ruke bogatog sportiste ili tajkuna, pa će na taj način svi dobro da se udaju.

Ako izuzmemo pejorativan prizvuk koji škola zavođenja može da ima, onda su one možda i potrebne u smislu učenja lepog ophođenja muškaraca prema ženama i obratno, kao i učenja nekih zaboravljenih stvari koje se tiču odnosa između muškaraca i žena, a koje je pojelo savremeno doba i brz način života.

Mislite li da kada muškarci ocenjuju žensku lepotu, oni nisu toliko strogi kao što žene misle i veruju?

Mislim da je muškarcima zasigurno manje bitan celulit nego ženama jer su te vrste tzv. telesnih nedostataka promovisale same žene.

Da je muškarcima toliko bitno telesno savršenstvo, onda se sigurno ne bi oni sa izraženim pivskim stomacima, dubokim zaliscima, viškom kilograma i godina zaletali na ozbiljne ribe.

Koje osobine bi, po vama, morao da ima muževan muškarac?

Da bude siguran u sebe. Uvek i na svim nivoima.

Da li je Srbija zemlja u kojoj i dalje postoje predrasude o ljudima koji se ne srame da pričaju o svojoj seksualnosti?

U Srbiji je situacija sledeća: muškarac koji ima mnogo devojaka i koji ih menja za jednu noć je frajer. Žena koja radi to isto u najmanju ruku je promiskuitetna. Zato većina muškaraca ne podnosi Seks i grad jer su žene tu uzele nešto što oni misle da im pripada.

Zašto muškarci misle da su žene slabiji pol i lošiji vozači?

Žene stvarno jesu lošiji vozači, i to vam kažem kao žena vozač. Čast izuzecima, a sebe ubrajam u izuzetke. Međutim, isto tako žene će retko divljati novim kolima ulicama prepunim kafića u terapijske svrhe.

Što se tiče teorije da su žene slabiji pol, jedino su fizički slabije, mada se u to ne mogu ubrojati bacačice kladiva iz Istočne Nemačke. Na nekim poljima su žene jače od muškaraca, na nekim slabije. Važno je samo znati koja su to polja.

Padate li na muška laskanja?

Lepa reč mi prija, i naravno, zavisi od koga dolazi i s kojim ciljem.

Kakav tip muškarca vam je apsolutno odbojan i na osnovu koje njegove rečenice možete da zaključite da je gubitnik?

Bahati primitivci koji još misle da su šarmantni u svojoj bahatosti apsolutno me odbijaju. Muškarci koji nemaju stil i stav takođe su mi odbojni i neinteresantni. Nije mi potrebna ni jedna rečenica da zaključim da je muškarac gubitnik.

Verujete li u prinčeve?

Odavno je srušen mit da su prinčevi posebni ljudi. Možemo da ih sretnemo ili da čitamo u novinama o njima, što o našim, što o belosvetskim. Ipak, ako pričamo o metafori bajkovitog odnosa, princ je svaki onaj koji učini da se osećam princezom.