Broj 181
Početna > Intervju > Dječja strana

Dječja strana

Grozne tačkice na licu

Najveća potreba za kvalitetnom negom lica i tela kod dece javlja se u pubertetu, kada hormoni „luduju” i prouzrokuju probleme na koži.

To se događa jer koža postaje grublja, pore se šire i izlučuju do deset puta više masnoće nego ranije.

Najčešće dolazi do pojave akni i bubuljica, bez obzira na to da li imate suvu ili masnu kožu, što je normalno za pubertet.

Iako neki lekari predlažu uzimanje hormonskih lekova, stručnjaci savetuju da to izbegnete. Takođe, ni samoinicijativno ceđenje nije dobro, kao ni odlazak na kozmetičke tretmane pre konsultacija sa stručnjacima.

Proizvodi za negu kože trebalo bi da budu od biljaka koje su organskog ili biodinamičkog porekla, savetuju stručnjaci.

Naučite dete da pliva

Plivanje je idealno za sve uzraste i nikada nije kasno da naučite dete da pliva. Ono treba da predstavlja uživanje, a nikako obavezu. Pogrešićete ukoliko dete zagnjurite u vodu bez prethodne najave, jer neka deca mogu toliko da se uplaše da im kasnije budu potrebne godine da taj strah prevaziđu. Imajte u vidu da pomagala kao što su gume, „mišići” ili daske ne mogu dete naučiti da pliva, nego samo pomažu da se ono oslobodi straha.

Nikada decu nemojte terati da idu u duboku vodu ako to ne žele. Najbolje je da počnete u plićaku ili plitkom bazenu u kojem dete može da stoji. Kada prvi put uspe samo da se održi na površini, nagradite ga i pohvalite i svima koje poznaje „javite” za njegovo dostignuće. Nemojte da ga upoređujete s drugom decom jer su svi različiti, pa je nekome potrebno više vremena.

Uticaj muzike na decu

Muzika se najčešće vezuje za uživanje i zadovoljstvo. Međutim, njena edukativna uloga je veoma značajna, s obzirom na to da podsticajno deluje na sveukupan razvoj deteta. Najnovija istraživanja to potvrđuju i ističu njen sveprožimajući karakter. Naučnici su otkrili da su strukture koje čine muziku identične onim na osnovu kojih funkcioniše ljudski mozak.

Dalje studije su dokazale da se čovek rađa sa urođenom muzikalnošću i da muzika utiče na naše mišljenje i ponašanje. Najveću moć muzika pokazuje u svom uticaju na proces učenja, razvoj mozga i organizacionih osobina, kao i na celokupni nervni sistem. U isto vreme, muzikom se iskazuje naša emocionalna priroda. U svakom slučaju, ona ima esencijalni značaj za čovekov život jer ima tu moć da drugima predstavi ko smo.

Omnipotencija

Tinejdžerima alkohol i opijati veoma brzo prestanu da budu dovoljni u onim početnim, malim količinama, pa organizam postepeno traži nove količine. Omnipotencija je jedna od osobina tinejdžera koja se prilično često javlja.

Pod ovim pojmom se podrazumeva da mladi u uzrastu od 13 do 17-18 godina misle da sve mogu, iako skoro uopšte ne poznaju svoje granice. Jednostavno, veruju da mogu sve i da im je dopušteno sve. Usled velike želje da zaštite dete, roditelji uglavnom žmure pred pravim problemima. Nažalost, ovo čekanje je često samo gubitak dragocenog vremena.

Učinite napor da vi svoje dete držite pod kontrolom. Samo tako možete da sprečite ono što kasnije možda nećete uspeti nikada da izlečite. Nekada postoji velika opasnost da ni vaša pomoć nije dovoljna u rešavanju zavisnosti vašeg deteta. Zato, čim ono potraži vašu pomoć, pronađite odgovarajućeg stručnjaka koji će da pomogne i vama i vašem detetu.

Dečji biseri

Šta su čarape?
- Čarape su odelo za noge koje baka pravi od igala.
- Čarape su drugarice jer uvek idu zajedno.
- One služe za hodanje da te ne boli žulj.
- Čarape su bolje nego noge jer kad ih isprljaš, možeš da ih promeniš, a noge se peru.

 

Rekli su o deci...
Tek kada vidite kakvi su vam unuci, možete da procenite jeste li dobro vaspitali svoju decu.

Remark