Broj 180
Početna > Zanimljivosti > Vrati me kući, tata

Šta da radite kada je detetu dosadno

Vrati me kući, tata

 

Samo što ste se smestili u apartman i pohrlili ka plaži i ležaljci, vaš šestogodišnji sinčić već postavlja pitanja i negoduje.

Svojski ste se trudili da porodici pružite nezaboravnih petnaest dana letovanja, ali niste razmišljali kako će ove godine vaš junior prihvatiti nov ambijent i destinaciju.

Mnogim roditeljima dece od šest do deset godina upravo mezimci priređuju neprijatnosti na odmoru.

Mališani često teško prihvataju nepoznato okruženje pa vrlo brzo od oca i majke zahtevaju povratak kući, a dešava se da već od prvog dana govore kako se dosađuju i kako nema njihovih drugara za igru.


Uopšte mi se ne pliva

Neka deca tokom cele godine odlaze na različite sportske aktivnosti i imaju redovne treninge. Kada se nađu na plaži, ne žele da plivaju ili da igraju odbojku na pesku. Obično se povuku u debelu hladovinu i nemo posmatraju decu koja skaču i plivaju u moru. Roditelji tada ne mogu da prepoznaju svoje mezimče i pokušavaju da shvate o čemu se radi.

Psiholozi tvrde da se ponekad iza odbijanja neke sportske aktivnosti leti, krije možda strah od takmičenja i savetuju roditelje da ne vrše pritisak na dete da se po svaku cenu angažuje na letovanju. Stručnjaci objašnjavaju da mališani imaju potrebu da se preko letnjeg raspusta odmore, i da trenutak kada miruju ne znači da su se ulenjili.

Deca puna energije

S druge strane, hiperaktivna deca, kao i obično, roditeljima zadaju glavobolje i na odmoru. Dovoljan je trenutak nepažnje da se mališan izgubi iz vašeg vidokruga. Ukoliko je vaš sinčić preterano nemiran ili imate ćerkicu brzu kao metak, morate još pre odlaska na letovanje da obavite ozbiljan razgovor.

Mališani puni energije, koje ne drži mesto, u periodu između šeste i devete godine moraju imati prostor za svoju malu autonomiju. Ipak, moraju se odrediti precizna pravila, upozoravaju stručnjaci. Zato detetu objasnite dokle može da ide kako biste ga držali na oku.

Bez obzira na to što želite da držite situaciju pod kontrolom, pokušajte da sakrijete svoju napetost pred decom. I opustite se malo, bar kada ste na odmoru.

Meni je baš dosadno!

Ako se nađete u situaciji da vam se dete dosađuje i ne zna šta će sa sobom iako se svi oko njega zabavljaju, nemojte dizati paniku. Pružite mu podršku i razumevanje, jer je možda stidljivo i malo zbunjeno u novoj ekipi drugara.

Dajte mu vremena da samo odabere s kim će praviti kulu od peska i nikako se ne trudite da mu vi menjate društvo. Da bi se mališan u takvom slučaju oslobodio, igrajte se malo s njim, a onda ga pustite da sam sebi pronađe zabavu.