Broj 180
Početna > Poznati > SEKSI ŠPANAC

Havijer Bardem

SEKSI ŠPANAC

Iako je doskoro govorio da ne veruje u brak, već samo u pravu ljubav, španski mačo men nedavno je stao na ludi kamen sa Penelopom Kruz, koja će mu za nekoliko meseci roditi prvo dete

Havijer Bardem rodio se u Španiji 1. marta 1969, kao sin Karlosa Ensinasa i glumice Pilar Bardem. Njegov deda Rafael je bio cenjeni španski glumac, kao i baba Matilda. I brat Karlos, kao i sestra Monika su glumci. Majka ga je stalno vodila na pozorišne predstave, a u šestoj godini mu je obezbedila manju ulogu u mini seriji El Picaro.

Igrao je i ragbi u prvoj španskoj ligi, bavio se boksom a zbog svog interesovanja za slikarstvo, upisuje Akademiju umetnosti u Madridu. Ipak, ubrzo se okreće drugim poslovima - bavio se konobarisanjem, bio je radnik na građevini, čak i striper. U tom periodu, u diskoteci mu je prišao momak koji ga je zamolio za ples, a kada ga je Havijer odbio, primio je udarac u lice koji mu je slomio nos.

Sa dvadeset godina igrao je u filmu The ages of Lulu, a 1992. godine dobio je ulogu u prvom internacionalnom projektu Šunka, šunka gde mu je partnerka bila zemljakinja Penelopa Kruz. Filmovi poput Visokih potpetica (1991) i Živog mesa (1997) vinuli su ga u glumački vrh.

Za glumu u filmovima Odbrojani dani (1994) i Od usta do usta (1995) dodeljena mu je najveća španska nagrada Goja, a postajalo je sve jasnije da će njegov talenat prerasti granice matične zemlje. Godine 2000. doživeo je impresivan glumački preobražaj u filmu Pre nego što padne noć u kojem je tumačio kubanskog pesnika, homoseksualca Rejnalda Arenasa.

Bardem je bio vrlo zahvalan reditelju Julijanu Šnabelu koji mu je prvobitno namenio jednu od epizodnih uloga, ali ga je 10 dana kasnije pozvao u dva ujutru i rekao: „Želim da ti igraš Rejnalda”, na šta mu je Havijer odgovorio: „Ne mogu! Ne znam engleski, ne znam kako govore na Kubi. Uostalom, ja sam krupan čovek, a Rejnaldo je sitan”. Potom je Šnabel rekao: „Mislim da imaš izuzetan osećaj za bol i da znaš šta je bol, a Rejnaldo je prošao kroz velik bol".

Ubrzo je oslabio 16 kilograma i učio engleski po šest sati dnevno. „Pre nego što sam pristao, otišao sam u Havanu, jer sam želeo da imam jasnu predstavu o tome u šta se upuštam. Upoznao sam se sa piscima i gej krugovima, od kojih su mnogi prošli kroz pakao Kastrovih progona, i skoro da bismo se svi rasplakali kada bismo govorili o Rejnaldu.

Želeo sam da radim taj film, ali ne kroz prizmu odnosa na Kubi, već kroz prizmu odnosa među ljudima, jer nemamo razumevanja za međusobne razlike”, govorio je Bardem.

Stidljivi hipohondar

Nakon ove uloge usledio je novi veliki projekat The Dancer Upstairs (2002), rediteljski debi Džona Malkoviča. Najveće počasti i hvale, tipa venecijanskog gran prija, Goje i nominacija za najboljeg evropskog glumca, dodeljene su mu za ulogu u filmu - Mar Adentro (2004).

Za ulogu u filmu Nema zemlje za starce iz 2007. dobio je Oskara. Tom prilikom zahvalio je majci Pilar rečima: „Mama, ovo je za tebe, za tvoje roditelje i njihove roditelje, za glumce u Španiji koji su, baš kao i ti, našem poslu vratili dostojanstvo i ponos.

Ovo je za Španiju, ovo je za tebe”. U jednom intervjuu seksi glumac otkrio je da je opsednut brigom o svom zdravlju. Naime, često proživljava ličnu dramu zbog svog zdravstvenog stanja, a javnosti je otvoreno predočio da je hipohondar. „Ponekad kažem sebi: 'Zašto radiš ovaj apsurdan posao? Zašto ne ideš u Afriku da pomažeš ljudima?'

A onda se setim da ne mogu nikome da pomognem, jer sam hipohondar.” Kaže i je da je vrlo stidljiv, iako na prvi pogled ne deluje tako. „Mislim da je jedina stvar u kojoj sam dobar gluma, ali se ipak ne osećam prijatno kada snimam. Iako tako ne izgledam, veoma sam stidljiv”, rekao je i dodao da uopšte i ne smatra sebe glumcem, već radnikom.

Kada su ga pitali šta se u njegovom životu promenilo od kada je postao slavan, rekao je: „Uglavnom je sve isto. Stavim šešir na glavu, tamne naočare i mogu da se krećem po ulici. Ono što mi najviše smeta su razna pitanja koja zadiru u privatan život. Nije mi jasno zašto ljudi imaju potrebu da znaju intimne detalje drugih”.

Ali, sve se promenilo na ovogodišnjem Kanskom festivalu kada je dobio nagradu za najboljeg glumca u filmu Bjutiful. Kada je primio nagradu, obratio se publici: „Delim ovu radost sa mojim prijateljem, mojom saputnicom, mojom ljubavlju - Penelopom. Dugujem ti toliko toga i mnogo te volim”.

Ljubavni život

Iako žene širom sveta uzdišu za njim, nikada ga nije bio glas da je veliki ljubavnik. Bio je u dugoj vezi sa Kristinom Pajes, ali su se posle deset godina, ipak, razišli.

Pre nekoliko nedelja, oženio se glumicom Penelopom Kruz na Bahamima. Par se upoznao 1992. na snimanju filma Šunka, šunka, a ponovo su se sreli 2008. u ostvarenju Ljubav u Barseloni, kada je i počela njihova romantična veza. Tokom dvogodišnjeg zabavljanja vešto su izbegavali zajedničko pojavljivanje u javnosti.

Penelopa je čak, pre dve godine, kada je započela romansu sa Havijerom, tvrdila da je on u stvari njen najbolji prijatelj. Oboje su dugo odbijali da pričaju o njihovoj ljubavi, sve dok Havijer nije priznao kako ga je osvojila španska lepotica. „Osvojila me je jednim pogledom. Kada sam je prvi put video. Samo toga nisam bio svestan”, rekao je glumac kada su njih dvoje obelodanili svoju vezu.

Slavlju su prisustvovali samo članovi porodice i nekoliko bliskih prijatelja, a venčanje je održano u vili zajedničkog prijatelja. Glumci su želeli da venčanje prođe daleko od očiju javnosti, što je razlog zbog kojeg ima veoma malo detalja o tom događaju.

Zna se jedino da je Penelopa nosila ekskluzivnu haljinu koju je za nju dizajnirao njen dugogodišnji prijatelj, slavni kreator Džon Galijano. Pre nekoliko dana u medije je procurila vest da je Penelopa u drugom stanju, da je, navodno, prestala da puši i da će kroz pet meseci postati mama. Par još uvek nije potvrdio ovu informaciju.