Broj 18
Početna > Poznati > U KREVETU SA No5

Gabrijel Koko Šanel

U KREVETU SA No5

Hrabra, nepristojna, drugačija... Kaže se da je Koko Šanel stvorila modernu ženu dvadesetog veka. Ženu koja je dinamična, ironična, posvećena poslu, oslobođena etiketa i pravila lepog ponašanja. Svojim smelim idejama nametnula je novi oblik ženstvenosti i stil koji nikada ne izlazi iz mode

Gabrijel Šanel rođena je 1883. godine u malom francuskom gradu Samuru, u veoma siromašnoj porodici. Imala je skromno i tužno detinjstvo, da bi potom postala jedno od najslavnijih imena mode dvadesetog veka.
  Kao mlada pevala je u provincijskom kafiću i sanjala o pevačkoj karijeri. Tada je i uzela novo, zvučnije ime - Koko. Uz pomoć jednog od svojih ljubavnika, koji ju je novčano potpomogao, Gabrijel 1914. godine otvara butik šešira u Parizu. U to vreme kada su se nosili ogromni šeširi nakićeni perjem, njene malecne kapice su postale pravi hit. Istovremeno je kreirala i haljine, koje su takođe bile jednostavne. Najpre ih je šila samo za sebe, a potom i za otmene žene koje su želele da odskoče iz mase. Godine 1916. otvara prvi salon visoke mode u Bijaricu.
 
  Moda protiv vremena
  Tridesete godine predstavljale su vrhunac njene kreativnosti. Tada je napravila pravu revoluciju u modi i stvorila stil koji će prkositi vremenu. Nije uzimala ništa iz prošlosti. Odbacila je tesne i neudobne korsete, a akcenat je stavila na komfor i funkcionalnost. Pravu ženu Koko je zamišljala kao atletičarku u srednjim godinama. Tako je od 1916. godine raširila upotrebu žerseja. Finansijska situacija na početku karijere nije joj omogućavala da radi sa skupljim materijalima, a žersej, kao jedna od najudobnijih tkanina, uklapao se u njen koncept mode. Pre nego što je počela da radi s njim, to je bio uobičajeni materijal za atletsku odeću i muški donji veš, ali ne i za visoku modu. Zbog toga je najpre bila kritikovana da bi kasnije svi počeli da je imitiraju.
  Među tradicionalne Šanel detalje ubrajaju se ženske pantalone, suknje do kolena, kardigani sa okruglim okovratnicima i mesinganom dugmadi, male crne haljine, kišni mantil, lakirane cipele boje slonovače sa crnim šavovima, imitacije nakita koji liče na dijamante i bisere, torbice sa zlatnim lančićima umesto kaiša...
  Godine 1923. Koko predstavlja malu crnu haljinu, koja ubrzo postaje kultni modni predmet, komad odeće neizostavan u svakom ženskom plakaru. Vog je predvideo da će ona postati vrsta uniforme za žene sa stilom. Pošto je verovala da moda mora biti funkcionalna, osmislila je haljinu koja odgovara ženi svake građe i koju bi mogla da nosi tokom celog dana, samo menjajući propratne detalje.
 
  Srećan broj
  Pored male crne haljine, još jedan legendarni Šanel proizvod je i njen parfem. Slavni No5 smućkao je 1921. godine Ernest Bo, kombinujući jasmin, majsku ružu, jilang-jilang, iris, sandalovinu i vetiver. Šanel 5 nije bio otkriće samo po strukturi mirisa, već i po jedinstvenosti imena i oblika bočice. Koko je smatrala smešnim visokoparna imena dotadašnjih parfema, pa je odlučila da svom parfemu da ime broja, i to onog koji je bio njen talisman. I pakovanje je bilo dosledno njenoj jednostavnosti. Pa, kao što i poručuje najnovija kampanja za No5: "Parfemu je ipak potrebno nešto više od lepe bočice!" Status ikone tom parfemu dala je i nezaboravna izjava Merilin Monro da na spavanje ide obučena samo u nekoliko kapi Šanela 5.
  Izbijanje Drugog svetskog rata nateralo je Koko da zatvori sve svoje butike osim parfimerije. Ponovo ih je otvorila tek 1954. godine. Kada se vratila na modnu scenu, Pariz nije bio spreman da je prihvati, osuđujući je za saradnju s neprijateljem. Međutim, ona ne odustaje. Odlučuje da proširi tržište preko okeana i stiče svetsku popularnost. Godine 1969. na Brodveju se prikazuje mjuzikl zasnovan na njenoj životnoj priči, s Ketrin Hepbern u glavnoj ulozi. Ambicija je nije napustila ni u dubokoj starosti. I kada je prešla sedamdesetu godinu, i dalje je kreirala po dve kolekcije godišnje. Najslavnija kreatorka dvadesetog veka umrla je u svojoj 87. godini u Parizu, u hotelu Ric, upravo dok je pripremala svoju poslednju kolekciju.
 
Autor: Dragana Barjaktarević