Broj 18

Zdravlje u jednom zrnu

SOJA

Soja je jednogodišnja zeljasta mahunarka. To je namirnica za koju se ljudi sve više interesuju

Soja je za mnoge nova i još neisprobana namirnica, mada su narodi drevne Azije poznavali i gajili soju pre 4.000 godina. Kod nas je bila poznata kao stočna hrana ili uljarica. Za soju, biljku s osobinama mesa, treba da ima mesta u ishrani svih koji misle na zdravlje. Da bismo vam olakšali prve pokušaje pripreme, tu su i recepti

Oblici soje
U nizu raznovrsnih proizvoda od soje (možete ih nabaviti u prodavnicama zdrave hrane ili ih i sami pripremiti), veoma je popularan tofu - sojin sir i mleko iz grupe nefermentisanih namirnica. Takođe su popularne i sojine klice koje su prepune enzima, vitamina i oligoelemenata. Sojin lecitin, u obliku tableta ili perli kao dodatak ishrani, zdrav je za celu porodicu jer sadrži sastojke koji su esencijalni za metabolizam jetre, nerve, apsorpciju masti, koagulaciju krvi. U ponudi su najzastupljeniji industrijski obrađeni proizvodi od soje: pahuljice, ljuskice, komadići, medaljoni. Iako su izuzetno jednostavni za pripremanje i bogati belančevinama, industrijska obrada oduzima im znatan deo hranljive vrednosti na račun enzima i vitamina. Postoje raznovrsni namazi i umaci, sojina šunka, razni napici na bazi soje, sojino brašno u masnom, polumasnom i nemasnom obliku. Ova raznolikost omogućuje oblikovanje jelovnika koji bi uz sezonsko voće i povrće, žitarice, semenke, mlečne proizvode i jaja mogao sasvim istisnuti meso ili ga svesti na minimalne količine, a da budete savršeno zadovoljni raznovrsnošću ukusa.
Kuvanje soje prilično traje, na primer, zrna žute soje kuvaju se tri sata u običnom ili 45 minuta u ekspres loncu (u oba slučaja prethodi najmanje 24-satno potapanje).
U današnje vreme žurbe i instant obroka, gotovi proizvodi od soje iz prodavnice zdrave hrane su sjajna osnova za kvalitetan jelovnik. To je, naravno, skuplja varijanta kada su u pitanju namazi, dimljeni tofu, tempeh i slično. Medaljoni, komadići i pahuljice su mnogo jeftiniji od mesa, a značajan su izvor belančevina. Poželjno je u nedeljnom jelovniku planirati i kuvana jela od zrna soje.

Soja može postati bitan izvor proteina u jelovniku vaše porodice i smanjiti potrebu za mesom.
Soja je izvor zaštitnih materija i biljnih vlakana, tj. svega što nedostaje u ishrani savremenog čoveka. Sojino zrno sadrži sedam aminokiselina bez kojih organizam ne bi mogao da opstane. Najnovija istraživanja ne prave razliku između biljnih i životinjskih proteina u pogledu načina na koji ih koristi organizam. Uz to, soja je jeftinija, nema holesterola i gotovo nijednu od relativno teže svarljivih masnih kiselina (zasićene) koje se nalaze u svim životinjskim namirnicama.

Veliki pasulj - sveta biljka
Zemlje Evropske zajednice uvoze oko 90 odsto soje koju troše, uglavnom za prehranu stoke. Mahunarke su daleko bogatije belančevinama od bilo kog mesa. Stari Kinezi su hiljadama godina pre Hrista soju nazivali "ta - teou" ili "veliki pasulj", svrstavajući je u red svetih biljaka.
Zašto je posebna?
Ova neverovatna biljka sadrži, u zavisnosti od vrste (žuta, zelena, crna soja), između 37 i 50 odsto proteina, uključujući sve esencijalne aminokiseline. Osim toga, pravi je rudnik minerala, vitamina i vlakana.

Autor: Suzana Stanarević