Broj 18
Početna > Lepi i zdravi > PAŽLJIVO SA UŠIMA

PAŽLJIVO SA UŠIMA

Često možemo da vidimo kako ljudi češu uši gurajući u njih šibice, ukosnice pa čak i čačkalice. Neko će nabrojane predmete obmotati komadićem vate, ali će i dalje postojati opasnost da uho bude oštećeno. Uši su veoma osetljive i zato sa njima uvek morate postupati pažljivo. Osim za dobar sluh, slušni aparat je odgovoran i za opšte stanje našeg organizma
 
  Čišćenje ušiju
  Svakodnevno treba održavati higijenu ušiju i to tako što se čisti samo ušna školjka i deo ušnog kanala, ali onoliko duboko koliko u njega može da uđe prst umotan u peškir. Štapići za uši bi trebalo da se koriste samo prilikom čišćenje spoljašnjeg dela uha, a nikako da se guraju duboko u ušni kanal. Cerumen (smolasta masa) sam izlazi iz uha tako da bi dubokim guranjem štapića on samo bio potisnut i tako napravljen čep. Takođe, postojala bi i velika mogućnost da se na ovaj način mehanički povredi bubna opna.
 
  Higijena dečjih ušiju
  Posebno obazrivo treba da se čiste dečije uši. Štapićem bi trebalo jedino da se održava higijena ušne školjke i samog početka ušnog kanala. Štapići sa debljim slojem vate ne dopuštaju dublji ulazak u ušni kanal pa su dobri da se njima čiste uši mališana.
 
  Kada zatražiti pomoć lekara
  Ako primetite da ne čujete dobro ili imate osećaj da vam je uvo zapušeno, obratite se lekaru koji će vas pregledati aparatom (otoskopom) i ustanoviti o čemu je reč. Ako bude potrebno, ispraće vam uvo i taj postupak je bezbolan. Ako se dogodi da u uvo uđe neko strano telo, a to je najčešće insekt, nemojte pokušavati da ga sami izvadite već se odmah obratite lekaru.
 
  Od zdravlja ušiju zavisi imunitet
  Na uhu ima oko četiri hiljade pora koje su povezane sa nekoliko hiljada nervnih završetaka. Nervi poput telefonskih linija povezuju jedan deo tela sa drugim. Pričvršćeni su uz kožu, organe, kosti, mišiće i vode ka našim rukama, nogama i ušima. Pore u ušnom kanalu su povezane sa sinusima, limfnim čvorovima, očima, odnosno sa celim organizmom. Takođe su usko vezane sa cerumenskom žlezdom koja prerađuje neželjene supstance poput kvasca, šećera, masnoća i ugljenih hidrata tokom proizvodnje ušne smole i to svih 24 sata 7 dana u nedelji. Prevelika količina ušne smole će zatvoriti pore i tako izvršiti pritisak na nervne završetke. Oni dalje stvaraju pritisak na organe, čime je onemogućeno njihovo normalno funkcionisanje što se sve odražava na imunitet. Ušna smola (mast ili cerumen) je odlična podloga za infekcije, viruse i gljivice, a i neki paraziti, koji se inače nalaze u cerumenu, aktiviraće se kada se za to steknu povoljni vremenski i drugi životni uslovi.
 
  Dubinsko čišćenje pomoću sveća
  Na zapadu se koristi nova metoda dubinskog čišćenja ušiju pomoću sveća. Naime, sagorevanjem sveća nastaje vakuum pomoću koga mogu da se izvuku naslage starog cerumena, kristalizovani proteini, unište gljivice, bakterije i infekcija. Ova metoda se već primenjuje u posebnim salonima za negu tela, potpuno je jednostavna i bezopasna.
 
  Neverovatni Japanci
  Japanci su napravili aparat za čišćenje ušiju. Na jednom njegovom kraju su mini kamera i svetlo, a na drugom mali ekran preko koga se vidi ono što kamera prikazuje. Vrh uređaja, gde su kamera i svetlo, napravljen je od ABS antibakterijskog materijala i stakla.