Broj 18
Početna > Trpeza > LEPA BRENA

Zvezdani kuvar

LEPA BRENA

Riba San Pjer sa korijanderom, ćetenija.

Riba San Pjer sa korijanderom
Ovo je jelo koje se jednostavno priprema, daje vam energiju, ne opterećuje stomak, zdravo je i može da se jede u neograničenim količinama.

Uzmete ribu po izboru (preporučujem belu morsku), i kuvate je na pari 20 minuta. Servirati u činiji u koju prethodno sipate aćeto balzamiko, nekoliko kapera, maslinovo ulje, iseckan korijander. Po ribi posuti krupnu morsku so. Jede se tako što se meso ribe umače u ovaj ukusni saft. Servirati uz belo vino.
 
  Ćetenija  
  Za razliku od prethodnog, ovaj recept je pun kalorija! Ovaj kolač obično pravim zimi u dvorištu i to je prava atrakcija za moju decu.
 
  U šerpu potopiti dva kilograma kristal belog šećera vodom, ali da šećer ne pliva u vodi. Lagano kuvati šećer dok ne dobijete karamel svetlobraon boje. Ostaviti malo da se stvrdne do procesa razvlačenja.
  U šerpu staviti dva kilograma mekog brašna, pa to peći u rerni uz povremeno mešanje, dok ne dobijete zlatnožutu ili svetlosmeđu boju.
  Na sto staviti mušemu. U maloj šerpi istopiti 100 g putera. Šećer treba izvaditi iz posude, a to možete jedino kad namažete ruke puterom. Smesu šećera oblikujete kao hleb sa rupom u sredini.
  Posipa se brašnom i pravi se sve veći krug koji treba presavijati u osmicu. Treba stavljati sve više brašna i šećera i kolač što više puta preklapati. Na kraju treba da dobijete snop sa rezancima. Iseći parčiće na veličinu koju volite. Servirati na tacni i čuvati na hladnom mestu. Ovaj kolač se jede na poseban način - Stavite ga u usta i da biste se oslobodili viška brašna morate da kažete Pop! To je pravi ugođaj za decu.