Broj 18
Početna > Intervju > KAKVE KAFANE TAKVA I DRŽAVA

Vesna Dedić - Milojević

KAKVE KAFANE TAKVA I DRŽAVA

Vesna Dedić je mnoge značajne ličnosti iz javnog života, kroz svoje emisije, znalački prošetala 'Balkanskom ulicom'. U pokušaju da otkrijemo koje je boje Vesnin svet, otkrili smo zašto godišnje bilanse svodi u proleće i da bi volela da postane rob mode. Ljubavi joj nikada nije dosta i priznaje da je bila voljena i da je volela, ali dodaje da je to, ipak, moglo i jače

Balkan
  Prostor na kojem vekovima postoje kafane u kojima možeš umočiti hleb u maslinovo ulje, psovati uramljenu fotografiju kralja ili predsednika okačenu iznad šanka, lomiti čaše jer ti je tako došlo, maltretirati orkestar da ti trideset puta svira onu pesmu koju je voleo tvoj pokojni otac, potrošiti poslednji dinar makar sutra nemao za pelene, pljunuti licemera koji ti je smestio otkaz, plakati na ramenu onome koji ti je oteo ženu, a posle ga možda i pretući... a da sve to bude normalno. U Americi bi te odmah uhapsili i kaznili sa tri meseca humanitarnog rada i beskrajnim razgovorima sa socijalnim radnikom. A kakve nam kafane, takve nam i državice i život na Balkanu.
  Detinjstvo
  To je doba koje sam zaboravila. Rođenje i odrastanje moje Lenke učinilo je da mu se ponovo vraćam i da shvatim da sve što imam od slobodnog, pametnog i lepog u sebi vučem iz detinjstva, ali i da iz tog doba vučem i sve stege koje su me kočile u životu. Ta sećanja mi pomažu da Lenki budem "adekvatna'' mama.
  Porodica
  Onaj ko pronađe sistem za pravilno funkcionisanje porodice obezbediće konačno mir na ovom svetu. Istorija ratova, lidera, pobeda, krvoprolića i svega lošeg, ali i veličanstvenog u istoriji civilizacije jeste, u stvari, porodična istorija onih koji su u tim događajima učestvovali.
  Televizija
  Televizija može biti i dobra i loša. Zavisi od onoga ko drži u ruci daljinski upravljač i od onoga koji mu se putem kamere i mikrofona obraća. Ne volim kada kude medije. Mediji ne izveštavaju sa Marsa, već sa Zemlje. To što se nekima ne sviđa ono što vide, nije problem medija.
  Moda
  Volela bih kada bi mogla sebi da priuštim da budem "rob mode". Ne vidim ništa loše u tome da nosim samo Fereove haljine, da slavim Novu godinu u Australiji, obilazim žurke na Ibici, upišem dete u švajcarski internat, živim u "in" kvartu u Londonu, vozim najmoderniji model poršea... Moda je statusni simbol i hvatanje koraka sa vremenom. Oni koji modu preziru znači da su izgubili volju.
  Proleće
  Većina ljudi svodi godišnje bilanse svog života pred Novu godinu. Ja to činim u proleće. Verovatno zbog toga vidim svoj život i sebe u njemu lepšim nego što on objektivno jeste.
  Muškarci
  Postoji uvek samo jedan, onaj iz stihova Marine Cvetajeve: "Ja nisam ni devojčica ni žena, i mogu i bez lutaka i bez muškaraca, ali sam sa tobom poželela da to ne mogu".
  Hobiji
  Hobi!? Čekam penziju pa da kažem "imam hobi". Hobije koje sam imala kao klinka pretvorila sam u zanimanja, a za neke nove nemam vremena.
  Ljubomora
  To je ono kada misliš da je neko drugi srećniji od tebe, da ima više od tebe, a ne zaslužuje, kada nikada nisi srećan sa onim što imaš i što jesi.
  Razočaranje
  Mnogo puta sam bila razočarana, ali ne u druge ljude, već u sebe i svoju inteligenciju i karakter. Niko te ne može razočarati ako ti nisi imao nerealna očekivanja.
  Ljubav
  Jedina stvar na svetu koje mi nikada nije dosta. I, rekla bih sad, bila sam mnogo voljena i volela sam, ali... moglo je to i jače.
  Laž
  Laž je ono što se teže podnosi od nestanka ljubavi. Svoje dete učim da su laž i nepoverenje dve najgore stvari koje postoje. A postoje, i to u izobilju.
  Popularnost
  Popularnost je lepa ako je doživljavaš kao potvrdu da je ono što radiš dobro i smisleno, da vredi. Loša je ako sebe gledaš očima gledaoca i počneš sebe u ogledalu, dok pereš zube, da posmatraš kao popularno lice.
  Planovi
  Moj plan je svakog dana isti - da moja Lenka, kada se bude sećala svog detinjstva i mene kao nekoga ko je bio odgovoran za njen život u tom periodu, kaže u sebi: "Bože koliko me je ta mama volela i koliko sam bila srećna". Svi moji drugi planovi su lako promenljivi.
 
Autor: Suzana Stanarević