Broj 18
Početna > Prica > DECU NE TREBA LAGATI

Dragana Katić

DECU NE TREBA LAGATI

Dragana Katić je još od rane mladosti želela da rodi muško dete. Ta želja joj se ispunila, i to duplo, pre devet godina kada je dobila blizance. Iako se u trudnoći ugojila više od četrdeset kilograma, za samo šest meseci je povratila svoju liniju. Sve vreme u trudnoći, vodila je računa o tome da uvek izgleda lepo, pa je svake nedelje išla kod frizera, na masaže i na manikir. Popularna voditeljka kaže da se njen odnos sa sinovima temelji na iskrenosti, tako da njeni sinovi Boban i Bojan znaju apsolutno sve o njenom životu.

Da li mislite da postoje prave godine kada žena treba da zatrudni?
  Ne, to je individualno. Prave su godine kada žena oseti da je pravi trenutak, i da je zrelo to da uradi. Ja sam relativno kasno rodila jer sam bila posvećena karijeri. Stalno sam sebi govorila: samo da uradim još ovaj ciklus emisija, samo još ovo... Bila sam u toj televizijskoj mašini i kada mi se desila trudnoća vrlo mi se svesno desila. Uzela sam godinu i nešto dana bolovanja, a kada su sinovi napunili sedam meseci počela sam da radim.
 
  Kako ste saznali da ste u drugom stanju?
  Pošto sam primetila određene promene, otišla sam kod ginekologa koji je potvrdio moje sumnje. Jednostavno sam znala da sam trudna, samo mi je bila potrebna neka potvrda.
 
  Da li ste imali neke karakteristične prohteve u trudnoći?
  Imala sam bezbroj želja, s obzirom na to da sam imala 110 kg na porođaju. Imala sam prohteve i što se tiče količine i jela. Trudnoću su mi obeležile mandarine koje sam jela na kilograme, cvekla, a mnogo su mi se jeli i minjoni. Stalno sam odlazila u poslastičarnicu i kupovala minjone i vanilice.
 
  Da li ste želeli dečaka ili devojčicu?
  Dečake sam želela od prvog trenutka kada sam saznala da sam u drugom stanju. Zapravo, želela sam mušku decu još od svog adolescentskog perioda i nekako sam znala da ću biti majka ili muškog deteta ili muške dece i ta želja mi se ostvarila. Nisam nikada poželela devojčicu.
 
  Da li ste se plašili porođaja?
  Inače sam jako plašljiva osoba i odgovorna prema svom telu i prema svom zdravlju, ali porođaja se nisam uplašila. Dogovorila sam se sa svojim ginekologom, Duletom Stanojevićem, koji je i vodio moju trudnoću, da se porodim na carski rez, pogotovo kada smo videli da je blizanačka trudnoća. Nikada se nisam uplašila porođaja, naprotiv, jedva sam čekala da se porodim.
 
  Koliko ste se ugojili u trudnoći?
  Nisam uopšte vodila računa o kilogramima, dala sam sebi potpuno oduška. Rekla sam: jedeš sad pa ko zna kad. Tako je i bilo, ugojila sam se negde oko 45 kg. S obzirom na moje kilograme, trudila sam se da se oblačim lepo, koliko god sam to mogla. Vodila sam računa o sebi, bila sam uvek uredna i pristojno obučena, svake nedelje sam išla kod Mister Iksa da mi sređuje kosu, jedanput nedeljno mi je dolazila maserka kući. Išla sam redovno na pedikir, manikir i kod kozmetičara. Uvek sam bila sređena, garderobu sam šila od posebnih materijala da bi mi to lepo stajalo, čak sam i sama smišljala modele. Ni jednog trenutka tokom trudnoće nisam bila zapuštena.
 
  Da li ste radili tokom trudnoće?
  Ne, tada sam napravila pauzu u pravom smislu te reči, nešto više od godinu dana. Isključivo sam čitala, gledala televiziju, viđala sam se sa prijateljicama, imale smo dane kada smo odlazile na kafu, na večeru, na ručak... Uživala sam maksimalno.
 
  Koliko vremena vam je bilo potrebno da povratite staru kilažu?
  Kladila sam se da ću za šest meseci ući u svu svoju garderobu, i tako je i bilo. Kada imate dva deteta, automatski imate vežbe, stalno trčkarate oko njih. Ipak, vodila sam računa o ishrani, imala sam onaj francuski režim, nisam mešala hranu. Jela sam samo sir, ili samo meso, sa određenim pauzama. Na kraju, kada mi je ostalo nekih pet-šest kilograma viška, koje je bilo najteže skinuti, počela sam da pijem Božen tablete i skinula sam ih za mesec dana.
 
  Ko vam je najviše pomagao kada ste došli iz bolnice?
  Mama i tata. Kada sam došla iz porodilišta, sa mnom je odmah došla i sestra Lela iz Narodnog fronta, koja mi je pomagala. Na početku uz mene je bila i moja kuma, koja je vrlo iskusna, a druga kuma je bila trudna, pa je i ona bila tu. Bilo je to pravo žensko druženje.
 
  Ko je birao imena za decu?
  Dečaci se zovu Boban i Bojan, a izbor imena je bila zajednička odluka roditelja. Oni imaju devet godina, znaju sve o mom životu i u njihovom vaspitanju insistiram isključivo na istini, jer ona jedino može da izgradi pravi odnos. Moja deca su iskrena prema meni, jer sam i ja iskrena prema njima. Nikada nisam lagala gde idem, niti sam krišom izlazila iz kuće. Uvek sam im se javljala, kada sam negde išla pozdravljala sam se sa njima, oni znaju sve moje prijatelje, sva mesta gde ja odlazim i u svakom trenutku znaju gde sam.
 
  Da li ste stroga mama i da li ste pristalica izreke da je batina iz raja izašla?
  Batina nije iz raja izašla, samo ponekad je dobra i može da posluži. Moji sinovi su dobili po guzi kada je trebalo, a to je bilo retko. Ranije sam bila stroža, a kako vreme prolazi, sve sam manje stroga. Ali, za tim nema ni potrebe jer mi imamo otvorenu komunikaciju. Uvek im kažem istinu, na primer, kada su bolesni kažem im o čemu se radi, kada me pitaju da li bole injekcije, iskreno kažem da bole.
 
  Koliko je danas teško biti samohrana majka?
  Iskreno, ne razmišljam o tome ni malo. Moja deca su moja svesna odluka, koju sam donela u svojoj 33. godini. Nemam osećaj da sam samohrana majka. Pošto je bila svesna odluka, mogu se pretpostaviti neke posledice, jer samo roditeljstvo ima svoje prednosti i mane, bilo da je reč o zajednici ili o vanbračnom odnosu. Moja deca o tome sve znaju, jer mi nemamo nikakve tajne.
 
  Kako provodite slobodno vreme sa njima?
  Ako se odlučimo da dan provedemo kod kuće, gledamo zajedno filmove. Oni vole da pogledaju neki film za odrasle, pa im ja objašnjavam šta se dešava, jer još uvek ne mogu da prate titl. Često odlazimo u bioskop, idemo na klizanje, pa sam posle dvadeset godina ponovo stala na sličuge sa njima. Vodim ih u Mek, vozimo bicikle kod hotela Jugoslavija. Imamo i kucu sa kojom idemo u šetnju, ali oni su već samostalni i više vole da provode vreme sa svojim društvom. Oni imaju svoje aktivnosti, Bojan je član pozorištanca Puž, a Boban trenira košarku.
 
  Uputite savet mladim mamama.
  Savetujem im da u trudnoći budu opuštene, jer svaka žena ima svoj instinkt i treba da ga sluša. Što se tiče odnosa prema deci, savetujem im da im sve govore, jer će u toj situaciji i deca roditeljima sve govoriti. Nikada ih nemojte lagati, jer kada vas dete uhvati u laži, posebno u krucijalnim stvarima, znajte da ćete gajiti dete koje će vas lagati. Moja deca su vanbračno rođena i to od njih nikada nije bilo sakrivano.