Broj 18
Početna > Trpeza > CVEĆE NA TANJIRU

CVEĆE NA TANJIRU

Mirisno i lepo cveće, osim u vazi, može se naći i na tanjiru kao ukusno jelo. Ipak, treba voditi računa koje cveće je jestivo, a koje nikako ne treba probati

Cvetna kuhinja se koristila još u doba Starog Rima, a u kulturama Kine, Bliskog istoka i Indije i danas je sastavni deo ishrane. Iako se ponovo vratilo u modu za vreme kraljice Viktorije, danas se mirisno cveće neizostavno nalazi u kuhinjama prestižnih restorana i domaćica koje su spremne za inovacije. Možda niste znali da je brokoli zapravo cvet, a začin šafran je deo cveta. Tajna baratanja cvećem u kuhinji je upravo u jednostavnosti. Cvetovi su sami po sebi ili intenzivnih ili blagih karakteristika, od kojih ni jedna ne podnosi komplikovana jela. Vrlo je bitno imati na umu činjenicu da nije sve cveće jestivo. Naprotiv, poneki cvetovi su vrlo otrovni. Neki od njih su narcis, oleander, pustikara, rododendron, đurđica, visterija. Vrlo je važno da se dobro raspitate o biljci koju ste odlučili da servirate na tanjiru sebi i ukućanima. Isto tako, važno je da biljka nije obrađivana pesticidima i drugim hemikalijama. Ako imate svoj vrt, to ćete sami najbolje znati. Od običnog baštenskog cveća oko 100 vrsta je jestivo i u isto vreme veoma ukusno.
 
  CVEĆE U KUHINJI
  Cvetovi se beru dok su potpuno otvoreni, u senci ili hladu, bez rose. Pošto su cvetovi obično puni polena, kod nekih ljudi može doći do alergijske reakcije, pa se preporučuje da uklonite prašnike i tučak. Neko cveće čak ima određeni sadržaj vitamina C i A, ali ono inače nije značajan izvor vitamina ili mineralnih materija, gotovo je bez energetske vrednosti. Cvetovi se mogu dodavati u razna jela ili mešati sa salatama (sveži, sušeni, kandirani), ali mogu biti i deo recepta za kolače, umake, sirupe, čajeve i aromatizovana pića. Neke cvetne latice imaju svojstvo da puštaju boju, pa se, na primer, mešanjem sa maslacom može dobiti namaz originalne boje. Postoji čitav spisak najčešćeg cveća koje se, osim u vazi, može naći i na tanjiru. To su jestivi tulipan, hrizantema, cvetovi jabuke, limuna, pomorandže, breskve, kruške, maslačak, gardenija, hibiskus, crveni slez, jasmin, lavanda.
 
  Neven - izazovne žute boje, žestokog, gorkog ukusa. Stavlja se u supe, variva, pirinač (umesto šafrana), maslac.
 
  Bundevin cvet - sladak, sa ukusom nektara, pogodan je za pohovanje, koristi se za pravljenje pita.
 
  Karanfil - žestokog ukusa, sličan klinčiću.
 
  Gladiola - vrlo blag cvet, ima sličan ukus kao zelena salata, a često se stavlja u namaze i paštete.
 
  Ljiljan - mnoge vrste nisu pogodne za jelo jer sadrže alkaloide. Biljka tzv. zlatnog ljiljana može se jesti cela, latice su blage, a ukus pomalo asocira na kesten. Mogu biti deo salate ili se puniti svežim sirom. Sušeni ljiljan je sastavni deo kineske slatko-kisele supe.
 
  Pelargonija - laganog citrusnog ukusa, odlično se slaže sa voćnim salatama i koktelima.
 
  Ruža - slatki ukus proporcionalan intenzitetu mirisa. Pre jela se odstranjuju donji, beli delovi latica, a leti je izvrstan dodatak osvežavajućim pićima. Od ruža se pravi ukusan džem.
 
  Jorgovan - bogat cvetni citrusni ukus. Kandirani cvetovi mogu biti raskošan ukras desertima, a jorgovan može, zajedno sa voćem, da bude sastojak u jogurtima i frapeima.
 
  Ljubičica - slatkog ukusa, dobro se kandira. Koristi se u salatama ili kao ukras na desertima (kandirana).
 
  Suncokret - gorko-slatkog ukusa. Jede se dok je u stadijumu pupoljka, otvorene latice mogu biti ukras raznim jelima.