Broj 179
Početna > Zanimljivosti > Osvežite stari nameštaj

Osvežite stari nameštaj

Posle godina korišćenja, vaša garnitura počinje da izgleda istrošeno i staro. Promena nameštaja može da bude prilično skupa, međutim, promenom presvlaka možete na ekonomičan način da poboljšate izgled garniture. Materijala ima raznih, različitih cena, možete da odaberete ono što najviše odgovara vašem budžetu.

Tako ćete uštedeti dosta novca, koji biste dali za nov nameštaj ili tapaciranje starog. Možete da pronađete razne uzorke presvlaka koje jednostavno, samo za nekoliko minuta, možete staviti na kauč ili fotelju. One su dobre i zbog održavanja jer mogu lako da se skinu, operu u mašini za veš i biće kao nove, bez dlaka i drugih alergena.

Dobro je imati koji set presvlaka viška jer, kada očekujete goste, za trenutak možete da promenite presvlake na svojoj garnituri i uklonite eventualne fleke.

Ovo je i najbolji način da osvežite izgled nameštaja, uz uklanjanje alergena, koji se brzo nakupljaju na nameštaju. Druga prednost je redovno pranje presvlaka, tako da će vam garnitura uvek biti čista.

Različiti materijali presvlaka

Presvlake trenutno menjaju izgled vašeg kauča i fotelje. Naravno, pored toga štite od oštećenja i mrlja kvalitetan materijal od kojeg vam je napravljena garnitura. Presvlake možete da napravite po meri ili kupite gotove, raznih boja, materijala i stilova.

Većina gotovih presvlaka ima patentni zatvarač, elastičnu gumu koja ih drži ili se vežu oko nameštaja. Pošto ćete često prati presvlake, kupite one od kvalitetnijeg materijala da bi vam duže trajale. Prednost kvalitetnih materijala je da se ne skupljaju pri pranju.

Garnitura treba lepo da izgleda, a skupljene presvlake vam neće u tome pomoći. Možete da odaberete elastičan materijal ili čak i vodootporne tkanine. Gotovih presvlaka ima u raznim dimenzijama i oblicima pa ćete lako naći one koje odgovaraju vašoj garnituri za sedenje.

Moderan ili klasičan stil

Presvlake zavise od stila garniture koju imate, kao i od oblika garniture. Kod većine garnitura, presvlake dodiruju pod i jednostavne su na krajevima. Možete napraviti presvlake i sa volanima na krajevima kako bi izgledale svečanije.

Stil koji odaberete trebalo bi da odgovara materijalu od kojeg je presvlaka napravljena. Najbolji način da pregledate stilove, dizajn, materijale i oblike presvlaka jeste da ih potražite na internetu ili u obližnjem salonu nameštaja. J

ednom kad izmerite garnituru za sedenje i odlučite se za neku presvlaku, vaš kauč i fotelja će brzo izgledati kao novi.