Broj 179
Početna > Lepi i zdravi > Koji je vaš zaštitni faktor?

Koji je vaš zaštitni faktor?

Leto je vreme dugotrajnog izlaganja sunčevim
zracima, a koža vrlo dobro beleži sve uticaje i svaki trenutak na suncu.

Zato budite oprezni i naučite koji faktor vam je neophodan tokom vrelih dana

Otkada se ozonski omotač stanjio i više štetnih sunčevih zraka dopire do naše kože, mnogi dermatolozi insistiraju da se stalno nanose kreme sa zaštitnim faktorom, čak i po oblačnom vremenu u gradu.

Brojevi zaštitnih faktora mogu biti zbunjujući, ali jednostavno pravilo je: što je veći broj, krema nudi više zaštite.

Šta je SPF?

Svi proizvodi za sunčanje imaju na nalepnici napisan zaštitni faktor (SPF-faktor zaštite od sunca). Zaštitni faktor označava koliko dugo se možete izlagati sunčevim UVB zracima pre nego se pojavi minimalno crvenilo (eritem), u odnosu na kožu koja nema nikakvu zaštitu. Drugim rečima, SPF pokazuje koliko dugo se možete izlagati suncu pre nego što pocrvenite.

Svetao ten

Većina ljudi svetlog tena može da toleriše 10 do 15 minuta direktno na suncu sa zaštitnim faktorom 15, a zaštićeni ste dva i po sata (150 minuta).Nakon toga bi se zaista trebalo skloniti sa sunca, to je vaša dnevna porcija.

Taman ten

Ako imate prirodno tamnu kožu, slobodno možete ostati duže, ali zlatno pravilo je da ponovno stavljate zaštitni faktor nakon nekog vremena.

Kada vaše telo postigne zaštitni ten, možete da koristite niži zaštitni faktor, ali stručnjaci ne preporučuju manji SPF od 10.

UVA i UVB zraci

Uvek tražite kremu koja štiti i od UVA i UVB (ultraljubičastih) zraka. U početku, naučnici su verovali da UVA zraci nisu opasni po kožu kao UVB. Ali, otkrilo se da UVA zraci pospešuju starenje kože, oštećuju elastičnost i povećavaju rizik od dobijanja raka kože. Od UVB zraka se gori i crveni. Dakle, UVA je jednako starenje, UVB jednako gorenje.

Čak i s tolikim izborom zaštitnih faktora i šešira s velikim obodima, čista je ludost izložiti lice suncu jer je koža lica tanja i brže se nabora dok je, recimo, na nogama debela i treba joj duže da potamni. U današnje vreme, sa bronzerima, kremama i novom generacijom odličnih sredstava za potamnjivanje kože, apsolutno nema razloga da nezaštićeni izlažete lice suncu, ako vam je cilj taman ten.

Kako koža tamni?

Koža tamni kroz reakciju na sunčevu svetlost ili veštačko ultraljubičasto svetlo. Kreme za sunčanje koje sadrže titanijum odbijaju ili potpuno blokiraju ultraljubičastu svetlost i ne dozvoljavaju koži da potamni. Za potamnjivanje, kao i za zaštitu od sunca, potrebna je krema koja samo delimično apsorbuje ultraljubičastu svetlost. Stepen zaštite izražen je kroz broj faktora (SPF).

Uvek potamnjujte kožu postepeno, počnite sa kremom velikog faktora i prvog dana provedite samo jedan sat na suncu. Uvek koristite kreme koje sadrže zaštitu i od UVB i od UVA zraka, koji su krivci za dobijanje opekotina i starenja kože. Brinite na vreme o kvalitetnoj zaštiti od UV zračenja, jer posledice možete da osetite tek za 20 godina.

Korisni saveti

Koristite kremu za sunčanje na svaki sat vremena, tako ćete uvek biti zaštićeni.
Prirodni materijali su dobra zaštita od štetnih zračenja.
Deca treba obavezno da nose šešire i naočare za sunce.
Pijte dosta vode, čaja i sokova bez šećera.

Koža će se lakše izboriti sa toplotom.
I kada ste u vodi koristite zaštitne kreme.
Ne zaboravite da namažete i usta, šake i stopala.
Izbegavajte sunce između 11 i 15 časova. Tada se odmarajte, a avanture na plaži neka sačekaju.