Broj 178
Početna > Putovanja > Planina koja isceljuje

Tara

Planina koja isceljuje

Ljubitelji planina i ovog leta pohode ovo idealno mesto za odmor i šetnje po proplancima i livadama

Kad letnja žega pritisne, a na gradskom asfaltu pripeče, leto je mnogo prijatnije na planini Tari, uz vetrić koji pirka i nosi opojne mirise četinara. Ljubitelji planina i ovog leta pohode ovo idealno mesto za odmor i šetnje po proplancima i livadama. Nazvali su je isceliteljska planina, gde počinje lepota, a ovdašnji turistički poslenici pobrinuli su se da čari prirode ne budu jedino što se turistima nudi tokom letnje sezone.
 
Kaluđerske bare

Tara se nalazi u zapadnoj Srbiji, omeđena je rekama Drinom, Đetinjom i Rzavom i podeljena je na tri turističko-planinarska područja: Kaluđerske bare, Mitrovac i Predeov krst, a u svakom od njih ima više lokaliteta u kojima se nalaze smeštajni kapaciteti.

Kaluđerske bare su u istočnom delu Tare, na 1.059 metara nadmorske visine, a po mnogima su i najlepše područje planine. Tu je i veliki broj hotela, vila za iznajmljivanje i smeštaj u privatnim kućama, a posetioci mogu da koriste i brojne sportsko-rekreativne objekte i terene, kao i uređene staze za šetnju, vožnju bicikla i jahanje.

Pažnju posetilaca privlače obližnje etnoselo sa starim planinskim brvnarama i tri kilometra udaljeno izletište Hajdučka česma, a mnogi odlaze na piknik i do jezerca i brane Jarevac, koji su udaljeni šest kilometara. Na području Kaluđerskih bara su Račanska Šljivovica i Sokolina, dve turističke lokacije koje imaju velike potencijale i idealne uslove za razvoj.

Mitrovac je blago zatalasana visoravan na 1.080 metara nadmorske visine, a nalazi se u centralnom delu Tare. Posebna atrakcija je otići do Kozjih ili Banjskih stena, desetak kilometara od Mitrovca, jer se odatle pruža prelep pogled na kanjon Drine i jezero Perućac. Osam kilometara od Mitrovca je i veštačko jezero Zaovine, kraj istoimenog sela, takođe jedno od velelepnih područja Tare. A tu je i najromantičnije mesto na Tari, jezerce Spajići, stotinak metara pre brane „Lazići", sa uređenim izletištem i malim letnjikovcem – nezaboravan kutak za odmor u prirodi.
 
Predeov krst

Predeov krst u zapadnom delu Tare, na 1.070 metara nadmorske visine, posećuju samo pravi ljubitelji prirode, jer se do njega dolazi preko Bajine Bašte i Perućca, kroz uski kanjon rečice Dervente, preko lokaliteta koji se zove Rastište, s tim što treba preći 33 kilometra. Sa svih strana je okružen krivinom jezera Perućac, a jednim delom čini i granicu sa Republikom Srpskom. Predeov krst je mesto netaknute prirode, što je omogućilo da se sačuva autohtoni biljni i životinjski svet, pa i poslednje carstvo medveda u našoj zemlji. Osim Kozjeg rida, tu su druga dva vrha Tare - Pivnice na 1.575 i Mrka kosa na 1.545 metara nadmorske visine. Sa Predeovog krsta grebenom Tare ide makadamski put do Zaovinskog jezera i Mitrovca. Nagrada za malo teži put od dvadesetak kilometara jeste neverovatan doživljaj i lično saznanje zašto je ovaj predeo najočuvaniji i najlepši u Srbiji, pa i u Evropi.

Zdravstveni turizam
 
U selu Dub desetak kilometara od Bajine Bašte mr Milovan Milošević gostima nudi, pored smeštaja i organske zdrave hrane, savremenu metodologiju prirodnog čišćenja organizma.

- U cilju promocije zdravstveno-ekološkog turizma gostima preporučujem da se namirnice životinjskog porekla zamene žitaricama, mahunarkama, semenkama i povrćem. Za čišćenje organizma primenjuje se 45 različitih namirnica i čajevi na bazi žalfije, nane, matičnjaka i kantariona - kaže mr Milovan Milošević.

Za sve goste u svom domaćinstvu organizuje vežbe pravilnog disanja, seminar o detoksikaciji organizma, u okviru kojeg edukuje ljude kako se priprema hrana za detoksikaciju organizma, i upoznaje sa savremenom metodologijom prirodnog čišćenja tela i duha.

Za poboljšanje zdravstvenog stanja, kako tvrdi Milošević, izuzetno je bitna i duhovna ravnoteža. Zato se za sve goste organizuje obilazak crkve brvnare iz 18. veka, manastira Rače iz 13. veka, kao i izleti do Perućca, Drvengrada i Zlatibora.