Broj 178
Početna > Lepi i zdravi > Od Kleopatre do Demi Mur

Hirudoterapija - terapija pijavicama

Od Kleopatre do Demi Mur

Iako naoko ne toliko prijatna, drevna metoda lečenja i podmlađivanja pijavicama zaludela je ceo Holivud

Hirudoterapija, drevna metoda lečenja medicinskim pijavicama, danas na velika vrata ulazi u bolnice, ordinacije i salone za ulepšavanje širom SAD, Kanade, Engleske, Francuske, Rusije, Austrije, Nemačke, a odnedavno i u Beogradu.

Blagotvorna dejstva pijavica otkrivena su još pre 350 vekova u Indiji, a kasnije i u Kini, Grčkoj, Rimu, Persiji i Egiptu. Poznato je da je još Kleopatra pokušavala da izleči sterilitet na brojne načine, ali je uz pomoć pijavica uspela da se izleči i rodi dete. Posle toga naredila je da se na zidovima grobnica faraona crtaju pijavice. Za njenu neverovatnu lepotu i izgled, pored kupanja u mleku, zaslužne su i pijavice koje je koristila i za ulepšavanje.
 
Zamena za estetsku hirurgiju

Poznato je da su i ruske carice koristile pijavice za ulepšavanje. Pre balova stavljale su pijavice iznad ušne školjke, posle čega su im obrazi bili rumeni, a one bile vedre i pune energije.

Renesansa lekovitosti hirudine, male medicinske pijavice, počela je pre nekoliko godina kada se Demi Mur, čuvena holivudska diva, na jednoj poznatoj austrijskoj klinici podvrgla terapiji pijavicama kako bi održala lep izgled, poboljšala zdravlje i popravila svoj energetski nivo. Mnogi iz džet-seta i visokog društva bili su zaprepašćeni, ali i znatiželjni, pa su krenuli njenim putem. Pijavice danas sve više zamenjuju skalpel plastičnog hirurga, jer povećavaju mikrocirkulaciju, limfnu drenažu i tako daju efekat liftinga.

Veoma su efikasne i kada su u pitanju problemi sa celulitom. Tu su bitna dva fermenta koja poseduje pijavica: hijaluronidaza i lipaza. Fermenti uklanjaju „narandžinu koru", a koža postaje elastična, zategnuta, mlada i lepa.

- Efekat liftinga, odnosno smanjenja bora uz pomoć pijavica, uočljiv je već posle tri-četiri tretmana. Posle terapije smanjuje se otečenost i normalizuje cirkulacija. Terapija pijavicama nije kontraindikovana, a jedino nije moguća u trudnoći i kod obolelih od hemofilije ili neke druge bolesti krvi - objašnjava dr med. Natalia Gušlo-Petrić, anesteziolog, specijalista akupunkture, homeopatije i hirudospecijalista iz Centra „Balans medika".
 
Šta sve leče pijavice

Dug je spisak tegoba kod kojih tretman pijavicama daje izvanredne rezultate. Mogu pomoći i kod problema sa cirkulacijom, visokim pritiskom, glavoboljom, proširenim venama, hemoroidima, kod gihta, upala žučne kese, jetre, pankreasa, kao i posledica infarkta i insulta. Kod pacijenata obolelih od reumatoidnih bolesti i osteoartritisa primećeno je da se posle terapije pijavicama smanjuju bolovi u mišićima, ublažava jutarnja ukočenost, a pokretljivost zglobova postaje bolja. Ruski vojni lekari su pijavice koristili u lečenju teških ranjenika i za spasavanje udova od amputacije.

- Neko će reći - crv, kakva gadost - i pogrešiće! Istina je da u početku pijavica može da izazove kod čoveka neprijatne emocije, ali posle dve-tri terapije osećanja se menjaju, poboljšanje zdravstvenog problema je očigledno i počinje da se oseća neverovatna pozitivna energija. Zahvaljujući dragocenim fermentima pijavice, organi se detoksikuju i dobijaju potreban kiseonik i hranljive sastojke da mogu nesmetano da funkcionišu. Sam tretman pijavicama nije bolan, osećaj je kao kada oprlji kopriva ili ujede komarac - tvrdi dr med. Natalia Gušlo-Petrić.