Broj 178
Početna > Lepi i zdravi > Moć plave voćke

Borovnica

Moć plave voćke

Hranljiva i lekovita borovnica nalazi se na čelu liste obojenog voća po sadržaju antioksidanata i blagotvornog uticaja na naš organizam

Borovnica je veoma cenjeno i ukusno voće. Ima visok sadržaj šećera (prosečno 6,5 do 8 odsto i više), ukupnih kiselina (1-3 odsto), proteina (1,1 odsto), celuloze (1,5-2 odsto), pektina (1,8 odsto), antocijanina, mineralnih soli, vitamina i dr. Energetska vrednost borovnice je svega 60 kcal u 100 g ploda. Za lek se upotrebljava sveža i suva bobica, sok od zrelih bobica i vino. Pravi se i marmelada i rakija od borovnica, ali su manje lekoviti. Najdelotvorniji je svež sok.

Dani borovnice

Za sve zaljubljenike u prirodu i planinu, od 22. jula do 1. avgusta, prvi put je organizovana manifestacija Dani borovnice na Kopaoniku. Dok su takmičari odmeravali snage u ručnom branju borovnica, spravljanju sokova, džemova, alkoholnih i bezalkoholnih pića pod budnim okom stručnog žirija, posetiocima je preostalo samo da se uvere u slast i lekovitost ove voćke.

- Ponoćnoplava je jedna od prikladnijih boja kojom je priroda mogla da oboji borovnicu, čudotvorno voće. Mnogima je poznato da se sveže borovnice upotrebljavaju protiv neuredne stolice i slabog apetita. Sok je najbolji za ispiranje usne duplje (najdelotvorniji je sirov sok), a marmelada rashlađuje bolnu vrelinu upaljenih usta i ždrela. Leči i želudačni i crevni katar dok suve bobice zaustavljaju proliv, naročito kod dece, a sveže deluju kao blagi purgativ. Bobice borovnice blagotvorno utiču na vid i čuvaju očnu mrežnjaču, osušene zaustavljaju krvarenje hemoroida - kaže Dejan Koturanović iz Turističko-sportske organizacije „Raška” i jedan od organizatora manifestacije.
 
Sprečava moždani udar

Borovnice sprečavaju i slepljivanje krvnih zrnaca, smanjuju rizik od stvaranja ugruška, što je bitno kod srčanog i moždanog udara. Koriste se pri lečenju kašlja, a poznate su i kao narodni lek protiv šećerne bolesti (toliko je delotvoran da ga zovu i biljni insulin). Umanjuju rizik nekih karcinoma, poboljšavaju vid, čiste arterije, jačaju krvne sudove, pomažu urinarnom traktu, pamćenju, usporavaju starenje i regulišu telesnu težinu.
 
Sok za bolje pamćenje

Dve čaše soka od borovnice pomažu u zaustavljanju gubitka pamćenja, zato nam je jedan od učesnika manifestacije Dani borovnice odao tajnu spravljanja lekovitog soka. Borovnice se operu, stave se u manju posudu koja se postavlja iznad veće u kojoj se nalazi zagrejana voda i tako zagreva do 85 stepeni, oko 15 minuta. Gnječilicom za krompir, ili štapnim mikserom, dobro se usitne i procede kroz čistu dvostruku gazu.
  Na svaki litar soka dodaje se 150-200 g šećera. U sterilizovane i zagrejane flaše sipa se sok, zatvara celofanom i ponovo greje u vrućoj vodi oko 20 minuta.
 
Slatko od borovnica

Oprati borovnice i očistiti ih od listića. Ređati u plitkoj šerpi što većeg prečnika i to sledećim redosledom: borovnica-šećer-borovnica i na vrhu obavezno šećer. Ostaviti 24 sata da voće pusti sok i posle toga kuvati 20 minuta uz dodatak vanile i bez dolivanja vode. Kada se ohladi sipati u tegle.