Broj 177
Početna > Lepi i zdravi > Medicina

Medicina

Prezervativi smanjili broj obolelih od side

Agencija Ujedinjenih nacija za borbu protiv side (UNAIDS) zabeležila je znatno usporavanje epidemije side među osobama starim između 15 i 24 godine u problematičnim zemljama sveta, uglavnom zbog većeg korišćenja prezervativa. U njihovom izveštaju podseća se da 80 odsto mladih zaraženih ovim virusom (četiri miliona ljudi) živi u zemljama podsaharske Afrike. Te zemlje su ostvarile, ili su na putu da ostvare, međunarodni cilj smanjenja broja obolelih od HIV-a među mladima za 25 odsto.
Pad obolelih među mladima pripisuje se, s jedne strane, kasnijem otpočinjanju seksualnog života, manjem broju seksualnih partnera i većem korišćenju prezervativa u grupi između 15 i 24 godine. Bocvana, Obala Slonovače, Etiopija, Kenija, Malavi, Namibija i Zimbabve smanjile su sidu među mladima za 25 odsto. Zemlje koje treba da postignu taj cilj do kraja ove godine jesu Burundi, Lesoto, Ruanda, Bahami i Haiti.

Humor za duži život
Osećaj za humor može da produži životni vek čoveka, pokazali su rezultati istraživanja grupe naučnika sa Naučno-tehnološkog univerziteta u Norveškoj. Istraživanje je pokazalo da osobe sa smislom za šalu imaju duži životni vek za 20 odsto od ostalih. Humor i smeh, kako su istakli naučnici, mogu pozitivno da deluju na mentalno zdravlje i društveni život čak i nakon odlaska u penziju. Oni su, međutim, naveli i da osećaj za šalu treba razviti pre 65. godine života, jer posle toga nema nikakav uticaj na dužinu životnog veka. Naučnici su došli do tih rezultata nakon analize sposobnosti ispitanika da razmišljaju na humorističan način.

Matične ćelije vraćaju vid

Grupa italijanskih lekara uspela je da trajno povrati vid osobama koje su doživele opekotine na rožnjači, uz pomoć sojeva matičnih ćelija koji su regenerisali oštećene delove oka. Stopa kompletnog uspeha transplantacije tih ćelija, koju su istraživači iz Centra za regenerativnu medicinu „Stefano Ferari" u Modeni sproveli na 112 dobrovoljno prijavljenih pacijenata, iznosila je 76,6 odsto. Većina tih pacijenata je imala jedno oštećeno oko. Najveći uspeh je postignut kod muškarca starog 80 godina, čija su oba oka bila teško oštećena 1948. godine hemijskom supstancom. Nakon transplantacije matičnih ćelija, rožnjača na oba njegova oka postala je transparentna, što mu je povratilo skoro normalan vid posle 60 godina slepila.

Raskid izaziva krizu

Ljubav je poput droge, a kada ona prestane, mozak reaguje kao da je u apstinencijalnoj krizi i posledice mogu biti nepredvidljive - pokazalo je nedavno sprovedeno istraživanje.
Naime, čim vidi sliku bivšeg partnera za kojim i dalje pati, u mozgu osobe koja je ostavljena snažno se aktiviraju tri dela: oblast koja kontroliše motivaciju, deo koji se povezuje sa željom i zavisnošću od droge, oblasti koje se povezuju sa fizičkim bolom i stresom. Fotografija „mozga napuštene osobe" objavljena je u časopisu Journal of Neurophysiology, u članku o rezultatima istraživanja koje su sproveli naučnici sa Medicinskog fakulteta u Njujorku. Oni su magnetnom rezonancom analizirali reakcije u mozgu 15 studenata koje su njihovi partneri nedavno napustili. Na slici se jasno vidi da emocije koje ih obuzimaju potresaju njihov mozak i izazivaju hiperaktivnost u pojedinim njegovim delovima. Istraživanje je pokazalo da odlazak voljene osobe u mozgu ostavljenih ljudi izaziva burne reakcije, koje ponekad mogu da dovedu do potpuno nekontrolisanog ponašanja.

M. P.