Broj 175
Početna > Zanimljivosti > Odvikavanje od pelena

Odvikavanje od pelena

Letovanje je odličan trenutak da se vaša mala princeza oslobodi neprijatnog, vlažnog tereta

Još nekoliko dana i krećete put mora sa svojom porodicom. Koferi su spremni da ulete u gepek, ali pitate se kako ćete strpati kabaste pakete pelena koje nemilice trošite za svoju osamnaestomesečnu ćerkicu.

Možda je baš ovo letovanje idealan trenutak da se vaša mala princeza odvikne od pelena. Zato ponesite nošu i iskoristite vreme dok ste na odmoru da mezimicu oslobodite vlažnog, neprijatnog i svakodnevnog tereta. I vama i njoj biće mnogo lakše i prijatnije.

Pedijatri ističu da je većina mališana spremna za nošu između 18. i 24. meseca, devojčice su i u ovom slučaju naprednije pa često same odbace pelenu. Roditeljima se savetuju strpljenje, doslednost i upornost.

Mala-velika devojčica

Kada nema problem sa stomačićem i ima redovnu stolicu, dete zna da imitira ponašanje majke i oca u kupatilu i signalizira kada oseti potrebu da vrši malu ili veliku nuždu. Dovoljno je odraslo i ne želi da ga opterećuje mokra i puna pelena. Želi da pokaže svoju potrebu za samostalnošću pa je, po svoj prilici, spremno za odvikavanje od pelena.

Svakodnevna rutina

Veoma je važno da svojoj mezimici stvorite svakodnevnu rutinu bez obzira na to da li ste se odlučili da je naviknete na nošu ili odgovarajuću dasku za WC šolju. Stručnjaci tvrde da je noša pravi izbor zato što je prilagođena uzrastu mališana, ali neki roditelji smatraju da je praktičnija ova druga varijanta, jer se dete u startu uči pravilno da koristi toalet.

Pošto dete sada lakše kontroliše creva nego bešiku, bilo bi dobro ponuditi mu nošu dva-tri puta u toku dana, ali u isto vreme jer se na taj način najlakše postiže rutina. Treba izbegavati period kada je mališan pospan, razdražljiv ili gladan.

 

Budite šaljivi

Ukoliko se plaši da sedne na nošu, nemojte ga prisiljavati. Napravite pauzu od nekoliko dana pa pokušajte ponovno. Ako se ponekad uneredi, ne budite ljuti i ne grdite ga. Vaša negativna reakcija mogla bi da uzrokuje opstipaciju kod mališana, jer će od straha početi da zadržava stolicu.

Napravite neku vrstu igre u kojoj ćete na šaljiv način sa sinčićem bacati pelene koje ne mirišu baš lepo. Ponekad pomaže ako detetu objasnite proces. Pokažite mu gde to sve odlazi. To će mu pomoći da shvati zašto mora da sedi. Kada obavi nuždu, zajedno ispraznite nošu i dopustite detetu da samo povuče vodu.

Pravilno brisanje

Odvikavanje od pelena idealno je vreme za nove higijenske navike. Pokažite mališanu da svaki put kada obavi nuždu opere ruke. Za devojčice je važno da nauče kako pravilno da se obrišu (od napred prema nazad). Ako još ne može da shvati kako to da uradi, naučite je da se posle mokrenja lagano tapka papirom dok ne bude suva, a vi joj obrišite guzu. Urolozi ističu da su upale bešike veoma česte kod devojčica koje se navikavaju na nošu.