Broj 175
Početna > Lepi i zdravi > Jaspis za dobro raspoloženje

Poludrago kamenje

Jaspis za dobro raspoloženje

Još su stari Grci verovali da ovaj neprovidni kvarcni kamen vlasniku daruje unutrašnji mir i srećan brak

Jaspis, neprovidni kvarcni kamen, sastoji se iz više minerala, zbog čega se javlja u raznim bojama, tamnonarandžastoj, crvenoj ili je šaren. Vlasniku, kako se veruje, donosi snagu i zaštitu, hrabrost i nezavisnost. - Deluje polako i obezbeđuje stalnu, sporu, odmerenu energiju, koja je naročito dobra u vreme promena.

Dobar je za stidljive i nesigurne ljude koji žele promene. Isceliteljska svojstva ovog kamena poznata su od davnina. Preporučuje se ljudima koji idu na terapiju i žele da prevaziđu zavisnost i kompulsivno ponašanje i skupe emotivnu snagu potrebnu za borbu - tvrdi Slobodanka Đuričić, član novosadskog Društva ljubitelja minerala, stena i fosila „Geo-pan”.

- Nekada je jaspis smatran i kamenom ratnika, jer donosi odanost, unutrašnju snagu i principijelnost. Jača one koji se bore za pravdu, daje im hrabrost da se pripremi za borbu, fizičku ili emotivnu. Nosioce štiti od drugih ljudi, sila i njih samih.

Pomaže da se čovek ne zanese previše, ne zaluta i ne odstupi od svojih ciljeva. Podseća nas da nismo na Zemlji samo zbog sebe, već i zbog radovanja drugih i pomaganja njima da se oslobode onoga što ih ograničava. Jaspis štiti od noćnih strahova, pomaže uspostavljanje fizičke i emotivne ravnoteže - kaže Slobodanka Đuričić.

Za veću seksualnu moć

Žuti jaspis je jak zaštitnički kristal koji naročito deluje u stresnim situacijama i popravlja raspoloženje. To je kamen stabilnosti i odlično je imati ga u domu. Crveni jaspis bio je jedan od vrednijih dragulja antičkog doba. Stari Grci su verovali kako svom vlasniku daruje unutrašnji mir i srećan brak. Jaspis u nama budi životnu radost, unosi svetlost i toplinu i daruje nam šarm.

Vrlo snažan kamen koji bi svako trebao da ima u svojoj kući. U trudnoći crveni jaspis ublažava mučnine i deluje protiv čestog povraćanja, a budućoj majci osigurava skladnu trudnoću. - Oslobađa nas blokada i uticaja drugih ljudi. Postižemo visok stepen unutrašnjeg mira, razumevanje u braku, prijateljstvu i na radnom mestu.

Crveni jaspis je pogodan za zaustavljanje krvarenja, pomoć kod upalnih procesa otvorenih rana, a u narodu je rasprostranjeno verovanje da otklanja frigidnost i jača seksualnu moć.

U kristaloterapiji se primjenjuje kod problema sa niskim krvnim pritiskom, oslabljene cirkulacije i problema sa limfnim žlezdama - tvrdi Slobodanka Đuričić.