Broj 175
Početna > Intervju > Doručak u krevetu

Slavica Tripunović Dajana

Doručak u krevetu

Pevačica Slavica Tripunović Dajana, koja se posle pauze vraća na estradno nebo pravim letnjim hitom Arsenik, otkriva da je doručak u krevetu sastavni deo njene veze i priznaje da muškarci, ipak, bolje kuvaju od žena

Na kakvoj hrani si odrasla?

Imala sam sreće što sam odrasla na prirodnoj hrani koju su uzgajali moji roditelji u Borovu. Sećam se da sam u početku odbijala to da jedem, a sada žalim što ih nisam baš uvek slušala. Naravno, istu zdravu i prirodnu hranu želim da priuštim svom sinu, ali u velegradu je to mnogo teže.


Preferiraš li domaću ili stranu kuhinju?

Obe, volim da probam razne kuhinje. Volim japansku, kinesku i italijansku kuhinju, kao i sve što je sveže. Ukoliko sam u stranoj zemlji, pitam koje je njihovo nacionalno jelo i to obavezno probam. Kod nas u restoranima volim da pojedem supu, salatu i popijem čašu vina, belog ili crnog, zavisi od raspoloženja. Uživam u hrani i volim da jedem ukusno i kvalitetno.


Kakva si kuvarica, kako se snalaziš za šporetom?

Moji prijatelji i porodica kažu da sam odlična! Dugo kuvam, pa sada već mogu da eksperimentišem i pravim nove, drugačije i svoje ukuse. S putovanja donosim začine i njih kasnije isprobavam. Volim da jedem na otvorenom, u prirodi, tako da znam i da spremam roštilj. U Borovu imamo veliku kuću na Dunavu pa sam tu stekla naviku da često pozivam prijatelje i zajednički uživamo u hrani.


Kada si naučila da kuvaš i od koga?

Sa 18 godina od majke, koja je bila vrsna kuvarica. Ona mi je prenela ljubav prema cveću i kuvanju. Mnogi se pitaju šta te dve stvari imaju zajedničko, a to su: improvizacija, divne boje, opipljiv rezultat i uživanje za sva čula!

Za koja jela si majstor?

Sva domaća jela kuvam dobro, a najviše volim da eksperimentišem s povrćem. Ono mi daje inspiraciju jer volim da ga jedem. Naravno, kombinujem ga s ribom, mesom, testom - u zavisnosti od toga s kim obedujem.

Koliko se tvoja ishrana promenila kada si dobila dete, insistiraš li da se Aleksa zdravo hrani?

Valjda zato što sam odrasla tamo gde je normalno hraniti se zdravo, to sam prenela i na svoga sina. Ranije nisam išla na pijacu, a sada sam stalni gost Kalenićeve pijace, gde imam žene koje mi donose sveže, prirodne namirnice po porudžbini. Aleksa je odrastao na kozjem mleku i siru, imam sreće što on to voli.

Šta tvoja jača polovina najviše voli kada mu skuvaš, a šta sin?

Zimi priuštimo kiseli kupus, slavonski kulen, domaće kobasice koje pravi moja tetka, dok nam se ostatak godine hrana svima bazira na ribi i piletini.

Misliš li da žene bolje kuvaju od muškaraca i da bi svaka žena danas trebalo da zna da kuva?

Ukoliko muškarac ume da kuva, on je bolji od svake žene, neka se žene ne uvrede. Živela sam u Parizu i otkrila da su muškarci nenadmašivi ako sebe pronađu u kuvanju. Svi najbolji svetski kuvari su muškarci!

A, da li će žena kuvati, to neka sama odluči. Ima onih koje nisu talentovane ili sebe ne vide u kuhinji. Meni to nije strano, zadovoljstvo mi je da ugađam svojoj porodici.

Na koje jelo bi „pala”?

Nisam komplikovana, tako da bi me oduševio dimljeni losos, masline, sir, crni hleb sa žitaricama i dobro vino. Naravno, uz tu hranu su obavezne sveće, osmeh i dobro raspoloženje. Najviše volim da kuvam za svoju voljenu osobu i prijatelje. Svako jelo spremim za najviše 45 minuta. Praktična sam, a i opskrbila sam se svim kuhinjskim pomagalima koja mogu da ubrzaju proces.