Broj 175
Početna > Zanimljivosti > Dečja strana

Rekli su o deci...

Dečja strana

Rekli su o deci...

Pravo je blaženstvo biti dečji idol, jer to je jedini oblik obožavanja za koji se možemo zakleti da je iskren.
Mark Tven

Dvanaestogodišnjaci najviše lažu

Što je lažljivac mlađi, to je inteligentniji, tvrde naučnici sa Univerziteta u Torontu. Ukoliko dete izgovori prvu laž, svesno i namerno, već u drugoj godini, to znači da se njegova pamet razvija munjevitom brzinom.

Psiholozi još tvrde da su laži pokazatelj da deca spoznaju svet oko sebe brže od ostalih vršnjaka.

Najpametniji počinju da lažu već u drugoj godini, a najsporiji počinju da izbegavaju istinu u četvrtoj godini. U dvanaestoj je postotak izgovorenih laži ubedljivo najveći. Ako posle tog razdoblja dete prestane da laže, znači da je odrastao kao istinoljubiv čovek, a ne kao patološki lažov.

Pomenuto istraživanje pokazalo je da čak devedeset odsto dece povremeno laže.

Edukativne igračke

Igračke razvijaju motoriku, maštu, kreativnost i ostaju kao najlepša uspomena iz detinjstva. Ipak, važno je odabrati adekvatnu igračku za dete, u zavisnosti od afiniteta i uzrasta, jer psiholozi tvrde da pogrešna igračka može razviti agresiju i druge negativne emocije.

Stručnjaci tvrde da su najbolje one koje decu „teraju” da uvežbavaju nove veštine i znanja, tzv. „edukativne igračke”. Što se tiče najmlađih, istraživanja pokazuju da je zvečka idealan izbor, jer je dokazano da razvija sluh i koncentraciju kod beba.

Poboljšava i vid, zbog jarkih i upadljivih boja, kao i koordinaciju pokreta. Visuljci za krevetac ili kolica su, takođe, dobar izbor jer ih beba prati pogledom i tako razvija pažnju. Dobro je i da igračke za najmlađe sviraju, jer to podstiče razvoj sluha.

Dečji biseri O čokoladi

Čokolada se pravi od čokoladnog mleka.

Postoji čokolada od: Milke...

Čokolada je nešto tvrdo i ako nemaš dovoljno zuba ne možeš da je otkineš.

Čokolada je kockica, staviš je u usta i pojedeš.

Naočare za sunce potrebne i deci

Oftalmolozi upozoravaju da većina roditelja ne vodi računa o zaštiti dečjih očiju tokom sunčanih dana i da 76 odsto mališana ne koristi naočare za sunce.

Baš kao odraslima, i deci je potreban model naočara sa UV zaštitom. Istraživanja pokazuju da čak 29 odsto roditelja nikada nije kupilo naočare za sunce najmlađim članovima porodice i da 25 odsto nikada ne vodi računa o kvalitetu.

Stručnjaci upozoravaju da je kod mališana sa svetlijim očima veći rizik od oštećenja vida, pa preporučuju da oni naočare nose uvek kada su izloženi suncu.

Papuče nisu za decu

Roditelji letnje dane koriste da decu oslobode „pritiska” teške, duboke obuće. Međutim, pri kupovini letnje obuće treba da budu oprezni jer samo mesec dana hodanja u neadekvatnoj obući kod deteta može da formira nepravilnu šemu hoda.

Najčešći deformiteti kod dece su ravna stopala i spušteni svodovi, a javljaju se kao posledica otežanog hodanja i stajanja, bolova u nogama, a ponekad i u krstima. Zato deca do završetka rasta nikako ne treba da nose papuče i japanke, jer njihovi ligamenti i mišići nisu dovoljno ojačali da podižu papuče pri hodu.

Umesto toga oni povlače stopala ka unutra, držeći papuče nogama da ne spadnu. Voda, šljunak, pesak, trava, idealne su podloge za stimulaciju mišića stopala i pravilno formiranje svodova. Zato treba iskoristiti svaku priliku za hodanje bosim nogama u ovim uslovima.

 

Džejn Blond
Senzacionalna špijunesa
Alnari

Džejni Braun ima osećaj da je praktično nevidljiva. Zaista, nožice poput
čačkalica, mišje smeđa kosa i sive oči i nisu neki razlog da je bilo ko
primeti. Ipak, Džejni stvarno jeste nešto posebno!