Broj 175
Početna > Lepi i zdravi > Bezbedno letovanje

PRVA POMOĆ NA ODMORU

Bezbedno letovanje

Na odmor krećemo zdravi i verujemo da ćemo se takvi i vratiti. Nažalost, nije uvek tako. Šta učiniti da nam bolest ne pokvari dugo očekivan odmor?

Iako ne možete da povedete svog doktora na more, ponesite „apoteku”. Evo spiska neophodnih lekova za što bezbednije letovanje.

Lekovi za snižavanje temperature

 Paracetamol (febricet, paracet, miralgin, eferalgan...) ili ibuprofen efikasno snižavaju povišenu temperaturu. Pored skidanja visoke temperature, ovi lekovi mogu ublažiti bolove. Veoma su dobri za terapiju sunčanice, naravno, uz puno tečnosti.

Lekovi protiv alergija

Alergije nisu retke na letovanju. Kako se radi o akutnim reakcijama, važna je brza reakcija. Zato treba imati antihistaminik sirup. Ovi lekovi su veoma efikasni za uobičajene alergije kakva je, na primer, koprivnjača, ali mogu ublažiti i tegobe kod „opekotina” izazvanih prekomernim sunčanjem. Korisni su kod uboda insekata.

Kapi za nos

Zapušen nosić smeta detetu, naročito bebama. Pored otežanog uzimanja hrane i vode, postoji velika opasnost od razvoja zapaljenja srednjeg uha. Zato su kapi neophodan „putnik” u svakoj mini-apoteci. Za bebe je pogodan rastvor efedrina (0,5%), a veća deca mogu koristiti jače kapi.

Kapi za oči

Boravak na pesku i često trljanje oka može dovesti do konjunktivitisa. Iako se obično radi o blagom zapaljenju, nije loše imati kapi kod sebe. Mudro je poneti i kapi koje pored antibiotika sadrže i kortikosteroid, koji može umiriti alergijsko zapaljenje konjunktive. Ovo se može desiti i kada deca dugo rone otvorenih očiju.

Antibiotici

Iako ne treba davati antibotike napamet, nije loše imati neki sirup sa antibiotikom širokog spektra. Amoksicilin, eritromicin ili hemomicin mogu biti od koristi kada se dete razboli na moru. Dobro je imati i neku antibiotičku kremu jer deca često s promenom ambijenta dobiju infekciju kože.

Preparati za nadoknadu tečnosti (tokom povraćanja i proliva)

Povraćanje i proliv su na prvom mestu među neprijatnim tegobama koje deca mogu zaraditi na moru. Obično se radi o letnjim infekcijama organa za varenje, ali nisu retka ni trovanja.

Probiotici za regulaciju stolice

Probiotici sadrže dobre bakterije, tj. one koje u crevima pomažu varenje i doprinose formiranju normalne stolice. Zato ovi lekovi mogu pomoći da se ubrza normalizacija crevne funkcije.

Tablete protiv povraćanja

Postoje deca, ali i stariji koji imaju izraženu mučninu tokom putovanja kolima ili autobusom. Ovo se neretko završava povraćanjem. Spasonosni lek je dimenhidrinat koji je svojevremeno proizveden kao preparat protiv alergija.

Povidon, gaza  i hanzaplast

Povidon jod je neophodan za pravilnu obradu posekotina ili oderotina. Uz sterilnu gazu i malo pribranosti možete da obradite manje povrede ili bar da ih privremeno sanirate pre odlaska kod lekara.