Broj 174
Početna > Lepi i zdravi > Srećo, plivaš kao ribica

Naučite dete da se lako snalazi u vodi

Srećo, plivaš kao ribica

Bacite ovog leta gumene pojaseve i mišiće i naučite svog mališana da pliva bez straha

Bez obzira na to što imate odlično plivačko iskustvo niste baš sigurni kako svog sinčića od dve i ćerkicu od četiri godine da privolite na tu neopisivu letnju avanturu. Stručnjaci za fizičku kulturu ističu da je prvi korak koji roditelji treba da naprave sa svojom decom to da ih postepeno oslobađaju straha od vode. Oni mališani koji su imali prilike da s tatom i mamom s vremena na vreme osete atmosferu na nekom od gradskih bazena lakše će prihvatiti talasanje mora.

Tata i mama su uvek tu

Prisustvo roditelja je neophodno i od izuzetnog značaja dok se mališani igraju u plićaku, dok još nisu svesni morskih i bazenskih dubina, pa čak i kada koliko-toliko savladaju tehniku plivanja. Ukoliko se kojim slučajem dete zagrcne, ostane bez vazduha, počne da tone, vi morate da budete tu kako biste mu ulili sigurnost i pomogli da savlada strah koji ga je u tom trenutku obuzeo.

Igranje u plićaku

Bacite ovog leta gumene pojaseve i mišiće od kojih se ranije deca nisu odvajala. Igrajte se s njima u plićaku. Predložite im vežbe kojima će savladati sistem disanja u vodi. Neka zahvate vodu rukicama i neka duvaju u nju dok im je u šakama. Dok je loptica za stoni tenis na površini vode, zajedno duvajte u nju. Pokažite im kako da udahnu vazduh i postepeno zatvorenih očiju da zarone u vodu sve dok im cela glava ne bude ispod površine. Zajedno pravite balončiće ispod površine vode. Kada se oslobode straha da zarone glavu u plitkoj vodi, bacite neki predmet koji će morati sami da izrone.

Uživancija na leđima

Pokažite mališanima da je lepo dok plutaju na leđima. Pokušajte da okrenete sinčića na leđa na površini. Pridržavajte ga odozdo. Postepeno odvajajte ruke od njegovog tela dok ne ostane samostalno da leži na vodi. Sledi plutanje na grudima. Dok se rukicama pridržava za tlo, ćerkica može da pusti nogice da joj slobodno plutaju. Priđite i pridržite je kako bi mogla da odvoji i ruke od tla. Plutanje prija u obe varijante.

Početna faza

Kada s mališanima prođete sve faze privikavanja, možete da počnete s konkretnijim vežbanjem. Za početak preporučuje se kraul tehnika. Međutim, ako dete stopala okreće ka spolja (kao kod prsne tehnike), onda se opredelite za prsnu tehniku. Kod dece koja se još nisu u potpunosti navikla na vodu i ne žele da drže glavu u vodi, savetuje se leđna tehnika.

Sigurniji u vodi do prsa

Stručnjaci savetuju roditeljima da ne prisiljavaju dete da se kupa u vodi koja mu prelazi visinu grudi. Nikada ne treba mališane polivati, prskati i na silu terati da uđu u vodu. Ne praktikujte da dete bacate u vodi ili da mu zagnjurite glavu iznenada. Dozvolite mu da samo odredi trenutak kada će i kako stupiti u kontakt sa vodom.