Broj 174
Početna > Putovanja > Leto na Srebrnoj planini

Kopaonik

Leto na Srebrnoj planini

Izleti, pešačke ture, foto-safari, mauntin bajk ture, paraglajding, samo su deo letnje turističke ponude Kopaonika

Iako je Srebrna planina, kako su još Rimljani nazivali Kopaonik, poznata zimska turistička destinacija, i u letnjem periodu ima šta da ponudi gostima. Ljubiteljima aktivnog odmora u turističkoj ponudi su izleti do narodnog svetilišta Metođe ili do Semeteškog jezera, Pančićevog vrha ili Markove stene gde je, prema predanju, naš junak iz narodnih pesama dizao ogromno kamenje i spremao se na boj protiv Muse Kesadžije.

Ljubitelji pešačkih tura odlaze i do vrhova Kopaonika Velika Gobelja, Vučak, Suvi vrh, gde se organizuje i branje najukusnijeg šumskog voća: jagoda, malina, kupina i borovnica. Tu je i safari po bespućima planine, kao i fiš-piknik na Ćelijskom jezeru. Poseban doživljaj za turiste je rafting na Ibru, kao i vinska tura u Župske poljane. Popularni su i ovog leta mauntin bajk izleti, foto-safari i paraglajding.

Za sve koji preferiraju zdrav sportski život, Kopaonik je bez sumnje pravo mesto za odmor. Za dobru fizičku kondiciju, tu su brojni sportski tereni odlični za rekreaciju kao i pripremu vrhunskih sportista. U turističkoj ponudi i ovog leta je hotel „Putnik" sa tri zvezdice u „Sunčanoj dolini" gde dnevni polupansion košta 2.500 dinara kao i „Klub A" po ceni od 2.900 dinara.
 
Splavarenje Ibrom

Najatraktivniji jednodnevni izlet je splavarenje Ibrom sa obilascima srednjovekovnog grada Magliča. Program je namenjen turistima avanturističkog duha jer brze vode Ibra, prepune uzbudljivih tesnaca i brzaka, pružaju nezaboravan doživljaj.
  U turističkoj ponudi su i manastirske ture koje podrazumevaju obilaske srednjovekovnih srpskih svetinja iz okoline Kopaonika. Gosti imaju prilike da posete manastire Studenicu i Sopoćane kao najvrednije hramove srednjovekovne srpske države.
  Ljubiteljima vina namenjena je još jedna primamljiva tura. U pitanju je obilazak Župe Aleksandrovačke koja je od davnina poznata po ovom božanskom piću. Još su stari Rimljani koristili blagodeti ovog kraja, a kasnije i srednjovekovni srpski vladari, kao i svi drugi koji su kasnije osvajali ovaj kraj. Gostima je namenjena degustacija vina, posete podrumima i muzejima vinarstva.
 
Svetilište Metođe

Nadmorska visina od 1.170 metara, idealna klima, brojni termomineralni izvori, obilje šume i voda na području Brzeća, podno Kopaonika mame goste i ovog leta. Iako se meštani pretežno bave stočarstvom i voćarstvom, poslednjih godina sve veći značaj pridaje se seoskom turizmu. Kroz selo protiče Brzećka reka sa nekoliko vodenica potočara.
Na putu za Kopaonik, u blizini Brzeća, u samom nacionalnom parku je svetilište Metođe iz trećeg veka, sa crkvicom i gejzirom. Najveći praznik u Brzeću i celom kopaoničkom kraju pada na dan Svetog Metodija, 3. jula. Tada se okupljaju meštani i gosti iz drugih krajeva na velikoj narodnoj svetkovini.
 
Zelena vrata Kopaonika

U podnožju Kopaonika, sa njegove zapadne strane, u dolini reke Jošanice, na nadmorskoj visini od 550 metara smeštena je i Jošanička banja koju još zovu i Zelena vrata Kopaonika. Ubraja se među balneološka naselja sa najtoplijom vodom što joj, uz podneblje, blizinu prometnih saobraćajnica i Kopaonika, omogućava dobru turističku ponudu.

Banja je poznata po nalazištima minerala, izvorima tople i hladne vode, vazduhu, vegetaciji i prirodi, po amamu koji i dalje koriste građani i gosti, banjskim kupatilima i staroj vodenici. Čist vazduh, strujanje vetrova sa obližnjih planina, prirodni i brojni izvori termomineralne vode, prosečne temperature 65 stepeni i izvori i potoci hladne pitke vode daju izuzetan značaj celoj ovoj oblasti.

Sa pet izvora vrele sumporovodonične vode i temperaturom između 36 i 77 Celzijusa jedna je od tri toplije banje u Srbiji. Mineralna voda Jošaničke banje sadrži najviše natrijuma, kalijuma, i kalcijuma. Koristi se za piće, ali joj je prevashodna namena hidroterapija - kupanje, plivanje, i podvodna masaža.

Dani borovnice

Prvi put ovog leta na Kopaoniku najavljeni su od 22. jula do 1. avgusta Dani borovnice. U organizaciji Turističko-sportske organizacije „Raška" učesnici će odmeriti snage u ručnom branju borovnica, a biraće se i najbolji sok, slatko i džem i alkoholno piće od ovog voća.