Broj 174
Početna > Lepi i zdravi > Kurs za šetnju po oblacima

Najpoznatija srpska padobranka Svetlana Simić

Kurs za šetnju po oblacima

Padobranci imaju običaj da kažu da je padobranstvo način života, a s vremenom čovek postane zavisan jer je letenje život, sve ostalo je samo čekanje za sledeći let

Raširite ruke i noge, oponašajte ptice koje lete, vaše telo treba da bude povijeno unazad, napravite luk, kukovi izbačeni, noge povijene, takav treba da bude položaj padobranca u slobodnom padu - objašnjava Svetlana Simić, najpoznatija srpska padobranka, početnicima koji se pripremaju za prvi skok.
 
Osećaj slobode

Poslednjih godina sve je više ljubitelja padobranstva, neko skače u tandemu, drugi samostalno, a svima je zajednička želja da dožive neko novo iskustvo koje ne može da se uporedi ni sa čim na zemlji.
- U vazduhu nema zlih ljudi, zemaljskih briga, loših misli, prepreka, osećate neograničenu slobodu i nebo oko vas. S vremenom čovek postane zavisan jer je letenje život, a sve ostalo je samo čekanje za sledeći let - tvrdi Svetlana Simić, koja svakom novom skoku pristupa sa istim žarom.
Ako nikada niste probali, nećete moći da shvatite zadovoljstvo koje čoveku pruža skok padobranom. Za mene je to adrenalinski vrh koji ne može da se uporedi ni sa čim na zemlji - kaže Svetlana Simić.

Nagrade i rekordi

Učestvovala je na brojnim takmičenjima u Češkoj, Ukrajini, Rusiji, Americi, Italiji i Sloveniji. Nedavno je na prvenstvu u Montani osvojila prvo mesto u disciplini skok na cilj sa hiljadu metara. Na Evropskom prvenstvu u Češkoj 2005. godine bila je četvrta i ovaj rekord do danas nije oboren na nivou Srbije. Zbog izuzetnih rezultata, Svetlana je dobitnik statue Zlatni orao - najprestižnijeg priznanja u vazduhoplovstvu. Mnogo je skokova iza nje, ali se, kako kaže, neki ne zaboravljaju.

Poljubac u oblacima

- Sećam se Subotice gde smo nas dvadesetčetvoro padobranaca skočili sa 4.000 metara u jednom naletu i na 1.000 metara napravili poznatu padobransku formaciju. Sa zemlje je čitav prizor delovao nestvarno. Pamtim i kada sam na Floridi skakala sa 7.000 metara, što je i moj lični rekord. U Sloveniji je lepo leteti jer nebo nigde nije tako plavo kao iznad Bleda. Prelepih predela ima i u Švedskoj, Francuskoj i Rusiji. Pamtim, naravno, i svoj poljubac sa suprugom na 3.000 metara - seća se naša sagovornica.

Poznati padobranci

U njihovom aeroklubu skakali su padobranom mnoge poznate ličnosti, glumci, novinari fotografi, sportisti... Posebno, međutim, izdvajaju glumca Milana Kalinića i novinarku Aleksandru Majkić, koji su se najpre oprobali u tandem skokovima, a onda i samostalnim letovima.