Broj 174
Početna > Trpeza > Hrana koja leči

Susret nutricionista

Hrana koja leči

Društvo za ishranu Srbije uz pomoć Ministarstva za nauku i tehnološki razvoj Republike Srbije organizovalo je ove godine 18. susrete nutricionista. U svečanoj sali Poljoprivrednog fakulteta u Zemunu pred stotinak učesnika i uz podršku renomiranih farmacetuskih kuća kao što su Galenika AD i Altamed organizovan je i kurs sa ciljem edukacije zdravstvenih radnika i nutricionista o mogućnostima racionalne i bezbedne primene biološki aktivnih sastojaka hrane radi poboljšanja zdravstvenog stanja.

Naši eminentni stručnjaci sa medicinskih fakulteta Univerziteta u Beogradu i Univerziteta u Kragujevcu, sa Farmaceutskog i Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Beogradu, održali su predavanja o značaju ishrane kod kardiovaskularnih oboljenja, osvetlili tajne medicinskih gljiva i začina, osvrnuli se na značaj prebiotika u ishrani odojčadi i na svojstva resveratrola iz crvenog vina. Pored pregleda rezultata svetskih istraživanja, posebnu pažnju su privukli rezultati domaćih naučnih radova.

- U dinamičnoj i interesantnoj diskusiji slušaoci i predavači su došli do zaključka da je potrebno raditi na boljoj informisanosti zdravstvenih radnika, ali i potrošača, o mogućnostima korišćenja hrane i pojedinih sastojaka hrane u prevenciji oboljenja, ali da je potrebno da se zakonski bolje reguliše ova oblast - rekla je prof. dr Slađana Šobajić, predsednik Društva za ishranu Srbije.