Broj 173
Početna > Zanimljivosti > Stigao je novi tata

Uspostavite dobar odnos s mališanom nove izabranice

Stigao je novi tata

Prvo bi trebalo postati prijatelj detetu, a onda polako osvajati mesto novog oca

Zaljubili ste se u ženu koja je razvedena i ima sinčića od sedam godina. Bez obzira na to što i vi imate dete iz nekadašnje ljubavne veze, hvata vas panika kako će vas prihvatiti mališan vaše nove izabranice. Svesni ste toga da nikada nećete zameniti pravog oca mezimcu vaše drage, ali iz sve snage želite da usrećite svoju novu malu porodicu.

Strpljivo i polako
Mnogo je muškaraca koji imaju male princeze i prinčeve rođene iz prethodne partnerkine ljubavi ili bračne veze. Uloga drugog tate nije nimalo laka, bez obzira na to koliko voleo novu suprugu. Pojedini muškarci, pogotovo oni balkanskog mentaliteta, teško prihvataju činjenicu da ona već ima decu pa u mališanima vide opasnost i za sebe i za vezu. On želi da uvek bude u centru pažnje žene koje voli. Međutim, većina veoma odgovorno prihvata novu ulogu. Pored toga, veliki broj muškaraca, imali ili nemali decu, voli mališane i imaju očinski instinkt.

Šta treba izbegavati
Nije dovoljan samo očinski instinkt, pogotovo za one muškarce koji nemaju svoju decu i koji taj odnos s mališanima moraju da grade od korena. Iako ne postoje određena pravila ponašanja, trebalo bi izbeći greške koje su, nažalost, veoma česte. Ne savetuje se da on odmah posle poznanstva počne svaki dan da dolazi u kuću. Psiholozi ističu da ako su majka i dete preterano vezani jedno za drugo, trebalo bi sačekati da stvari idu lagano i po redu.

Kako probiti led
Uspostavljanje odnosa sa nekim duplim osećanjima je veoma spor proces. Prvo bi trebalo postati prijatelj detetu, a onda osvojiti mesto novog oca. Da bi probio led, novi tata će osvojiti simpatije mališana ako sa njim pogleda neki njegov omiljeni crtać. Ukoliko je dete starije, trebalo bi da očuh započne razgovor o njegovim interesovanjima, čime će zadobiti njegovo poverenje. Na taj način deca će s vremenom početi da se otvaraju.

Poštovanje prema pravom ocu
Mališan mora da održava odnose sa svojim pravim ocem i da taj odnos poštuje. Jer, bez obzira na to što otac više ne živi s detetom, on mora da bude uključen u život svojih mališana. Potrebno je da pravi otac učestvuje u vaspitanju i odlukama svog deteta tako da dete shvati da njegova mama ne želi da iko zauzme tatino mesto. Tako, kada se dete vrati s vikenda provedenog kod oca, očuh treba da izbegava ispitivanja, polemike i kritike.

Dragana Rodić